NavMenu

Banke u FBiH srušile rekord po profitu - Dobit u 2017. veća za 39%

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 16.05.2018. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Banke u Federaciji BiH ostvarile su u prošloj godini dobit od 240 mil KM, za 39% veću nego godinu dana ranije, čime su ostvarile najbolji rezultat do sada, pokazuju u utorak (15. maja 2018. godine) objavljeni podaci u izvještaju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Od 15 banaka, koliko ukupno posluje na tom prostoru, 13 je ostvarilo dobit, dok su dvije završile godinu u minusu.

Veći dio dobiti pripada UniCredit Bank Mostar i Raiffeisen Bank Sarajevo, zbirno 162,1 mil KM, a prate ih Intesa Sanpaolo banka sa dobiti od 24,9 mil KM i Sparkasse Bank, koja je ostvarila dobit od 19,8 mil KM.

Sve banke, bez obzira na poslovne rezultate, zabilježile su rast kredita, depozita i aktive.

Krediti odobreni privatnim preduzećima ostvarili su stopu rasta od 9% (539 mil KM) i dostigli su iznos od 6,3 mlrd KM, a krediti stanovništu su rasli po stopi od 6% (387 mil KM) i iznosili su 6,4 mlrd KM.

Veći rast kreditnog portfolija, smanjenje priliva novih nekvalitetnih kredita, kao i trajni otpisi, imali su pozitivan efekat na koeficijent učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je sa 11,7%, koliko je iznosio na kraju 2016. godine, smanjen na 9,7% na kraju prošle godine.

Ukupna neto aktiva iznosi 20,2 mlrd KM i za 1,8 mlrd KM, ili 9,9%, veća je nego na kraju 2016.

Kod stanovništva dominiraju krediti za opštu potrošnju, koji imaju i najveće učešće od 39,4% u ukupnim kreditima. U 2017. zabilježen je rast ovih kredita od 8%, ili 393 mil KM, a stambeni krediti su imali blagi rast od 1%, ili 14 mil KM, dok su krediti obrtnicima smanjeni za 17%, ili 21 mil KM.

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
U toku 2017. broj bankomata je povećan za 11, a na kraju godine njihov broj iznosio je 1.172. Broj POS terminala, u odnosu na prethodne godine povećan je za 647, tako da je na kraju 2017. njihov broj iznosio 22.260.

- Bankarski sistem FBiH je dostigao zavidan nivo i predstavlja najrazvijeniji i najsnažniji dio finansijskog i ukupnog ekonomskog sistema FBiH. Naredne aktivnosti treba da budu usmjerene na očuvanje njegove stabilnosti, te dalji napredak i razvoj. Kao najbitniji dio sistema, banke bi svoje aktivnosti trebalo da koncentrišu na povećanje obima kreditne aktivnosti u cilju podrške privredi, uz potpunu posvećenost kvalitetnom i opreznom poslovanju - navodi se u izvještaju.


Addiko Bank Sarajevo je proteklu godinu završila sa 5,2 mil KM profita, što je, kako su u njoj ocijenili, prvenstveno rezultat transformacije poslovanja sprovedene od strane novih vlasnika i nove uprave.

Sanela Pašić, predsjednik Uprave banke, kaže da je ovaj rezultat više nego dobar, imajući u vidu višegodišnje gubitke.

- Transformaciju našeg poslovanja nastavljamo i ove godine, s posebnim fokusom na digitalizaciju proizvoda i usluga. Naprijed navedeno, uz aktivnosti preduzete tokom prethodnih godina, omogućavaju nam nastavak pozitivnog trenda rasta profita i u ovoj godini, na osnovu podataka iz prvog kvartala 2018. - kazala je Pašić.

2017. u brojkama

15 banaka
533 organizaciona dijela
1.172 bankomata
6.655 zaposlenih
22.260 POS terminala
240 mil KM neto dobit


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.