Izvor: eKapija | Utorak, 15.05.2018.| 15:56

EPBiH partner novog projekta EU - Kroz Upgrade DH poboljšaće se energetska efikasnost sistema daljinskog grijanja

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH od 1. maja 2018. učestvuje u novom EU Horizont 2020 projektu - Upgrade DH, čiju realizaciju koordinira njemačka kompanija WIP Renewable Energies.

Kako se navodi na sajtu EPBiH, projekat Upgrade DH se bavi poboljšanjem energetske efikasnosti postojećih sistema daljinskog grijanja u Evropi, pri čemu je jedan od ukupno 8 demonstracijskih slučajeva koji će se analizirati u okviru projekta i Sistem daljinskog grijanja Tuzla koji se snabdijeva toplinskom energijom iz TE Tuzla.

- Cilj projekta je da se za demo-slučajeve odabranih sistema daljinskog grijanja identificiraju adekvatne tehničke i organizacijske mjere na strani proizvodnje, distribucije i potrošnje toplinske energije, te da se kroz optimizacione i finansijske alate rangiraju potencijalne investicione mjere za poboljšanje energetske efikasnosti odabranih DH sistema - dodaju iz EPBiH.

Rezultati bi se potom multiplicirali na DH (district heating) sisteme kompanija sljedbenica projekta u Evropi, koje su izrazile podršku projektu.

- Iz BiH to su DH Lukavac koji se snabdijeva toplinskom energijom iz kogeneracije u TE Tuzla, te DH Kakanj koji se snabdijeva toplinskom energijom iz kogeneracije u TE Kakanj, Toplane Sarajevo i EkoToplane Gračanica - ističu u Elektroprivredi BiH.

U projektnom timu Elektroprivrede BiH su predstavnici Sektora za strateški razvoj i TE Tuzla, te predstavnici Centralnog grijanja Tuzla. Kick-off meeting projekta koji će trajati 36 mjeseci, održan je 3. i 4. maja 2018. godine, u sjedištu koordinatora WIP Renewable Energies, čime su projektne aktivnosti zvanično započele.

Partneri projekta uz Elektroprivredu BiH su SIG SOLITES (Njemačka), AGFW – Njemačko udruženje toplinarskih kompanija, COWI (Danska), OPTIT (Italija), HERA (Italija), EuroHeat (Belgija), Mašinski fakultet Univerziteta u Zagrebu (Hrvatska), LDHA - Asocijacija kompanija daljinskih grijanja Litvanije i toplinarska kompanija STINKLAI (Litvanija).

Nakon Horizont 2020 projekta CoolHeating, koji se bavi 4. generacijom sistema daljinskog grijanja, učesćem u EU Horizon 2020 grant projektu Upgrade DH, Elektroprivreda BiH nastavlja transfer najboljih raspoloživih tehnologija i dobrih praksi iz oblasti koje su od interesa za razvoj kompanije, u konkretnom slučaju u oblasti toplinarstva kao jednoj od dugoročnih strateških poslovnih opredjeljenja kompanije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.