NavMenu

Veliki pad cijena akcija najlikvidnijih kompanija u BiH u prošloj godini: Strmoglav pad indeksa, ali najblaži u regionu

Izvor: Nezavisne novine Subota, 03.01.2009. 12:56
Komentari
Podeli

Akcije najlikvidnijih kompanija na tržištu kapitala u BiH u prošloj godini su zabilježile veliki pad vrijednosti pod uticajem unutrašnjih problema i svjetske finansijske krize, ali su, uprkos tome, ostvarile najmanje gubitke u regionu.

Glavni indeks Banjalučke berze BIRS jedini je na prostoru bivše Jugoslavije 2008. godinu završio sa gubitkom manjim od 60 odsto (59,9 odsto), dok je indeks Sarajevske berze SASX-10 ostvario pad od 66,5 odsto.

U protekloj godini najlošije su prošli investitori na Beogradskoj i Makedonskoj berzi čiji su se indeksi BELEX-15 i MBI-10 strmoglavili za čak 75,4, odnosno 72,9 odsto. Tek nešto manje gubitke svojim ulagačima donijele su podgoričke Montenegroberza i NEX berza čije su najlikvidnije akcije prosječno potonule za 71,2, odnosno 70 odsto. Regionalnu sredinu drže Zegrebačka i Ljubljanska berza čiji su indeksi CROBEX i SBI20 pali za 66,9, odnosno 67,5 odsto.

Berzanski analitičari kažu da je domaće tržište kapitala počelo da pada još sredinom aprila prošle godine pod uticajem unutrašnjih negativnih dešavanja, među kojima su, ističu, dominirali loše korporativno upravljanje i iznošenje dobiti akcionarskih društava preko povezanih privatnih firmi. Kulminacija pada berzanskih indeksa, ukazuju, nastala je s početkom globalnih finansijskih previranja u oktobru 2007. godine, koja su se protegla kroz čitavu prošlu godinu.

"Negativnosti koje su bile prisutne u slučaju dokapitalizacije Rudnika i termoelektrane Gacko ne smiju se više ponavljati, ako želimo da tržište kapitala ide naprijed. U svim preduzećima, a posebno gdje postoji većinski državni kapital, mora se uspostaviti odnos poštivanja prava malih akcionara", kaže Dušan Bogdanović, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima "Jahorina Konseko" iz Pala.

Na kraju se, smatra, došlo u situaciju da su neke akcije za koje se ranije govorilo da su precijenjene, sada vjerovatno i potcijenjene, navodeći kao primjer "Telekom Srpske" i hidroelektrane, koje su, uprkos pozitivnim finansijskim pomacima, u 2008. zabilježile značajan pad.

"Zbog izrazito malog prometa na berzi, bili smo svjedoci i gašenja nekoliko brokerskih kuća. Ukoliko se situacija na tržištu kapitala ne promijeni, sljedeća na udaru naći će se društva za upravljanje investicionim fondovima, pa čak i sama Banjalučka berza s obzirom na to da se finansira iz ostvarenog prometa", kaže Bogdanović.

Akcije velikih kompanija u BiH značajno su izgubile na vrijednosti u 2008. godini.

Tako su na Sarajevskoj berzi akcije "BH Telecoma" pale za 49,8 odsto (sa 54,71 na 27,46 KM), "Elektroprivrede BiH" za 72 odsto (sa 128,01 na 35,90 KM), "Energopetrola" 76,3 odsto (sa 65,84 na 15,63 KM), Fabrike duhana Sarajevo 65,9 odsto (sa 308,93 na 107,70 KM), "Bosnalijeka" za 65,3 odsto (sa 48,81 na 16,94 KM).

Na Banjalučkoj berzi akcije "Telekoma Srpske" na godišnjem nivou su pale za 58,1 odsto (sa 2,27 na 0,95 KM), Hidroelektrana na Trebišnjici za 82 odsto (sa 1,66 na 0,298 KM), Rafinerije nafte 60,9 odsto (sa 0,64 na 0,25 KM), "Birča" 70,4 odsto (sa 0,233 na 0,069 KM) i "Banjalučke pivare" 73 odsto (sa 0,80 na 0,216 KM).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.