NavMenu

Štednja raste i uz nikad niže kamate - Građani iz straha ne ulažu već deponuju novac

Izvor: Glas Srpske Utorak, 15.05.2018. 08:30
Komentari
Podeli

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Depoziti u bankama u RS rastu uprkos velikom padu kamatnih stopa na štednju, što znači i manju zaradu od položenog novca.

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su na kraju prošle godine depoziti bankarskog sektora iznosili 5,4 mlrd KM i veći su za 369,9 miliona ili 7% u odnosu na 2016. godinu. Uprkos tome, rashodi bankarskog sektora na kraju 2017. godine na osnovu kamata na depozite smanjeni su za 12,6 miliona ili 17% na 63,3 mil KM u odnosu na kraj 2016. godine.

- Pad ovih rashoda rezultat je smanjenja kamatnih stopa na depozite - kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite kod banaka u RS u 2017. godini iznosila je 0,89% i manja je za 0,31% u odnosu na kraj 2016. godine. Ponderisana efektivna kamatna stopa na kratkoročne depozite u prošloj godini smanjena je za 0,27%, dok je na dugoročne depozite pala za 0,6%.

Ekonomisti ističu da su se domaće banke prilagodile trendu smanjenja kamata na svjetskom finansijskom tržištu.

- To su sve potezi usmjereni ka tome da vlasnike novca podstaknu da ga ne drže deponovanog u bankama, već da ga usmjere u investicije i time stvore mogućnost za rast bruto domaćeg proizvoda i stvaranje nove vrijednosti. Međutim, poučeni iskustvom, stanovnici, posebno kod nas, nisu voljni i nemaju mogućnost da ulažu u projekte kojih sve više nedostaje. Oni u strahu od toga šta će biti čuvaju novac u bankama uprkos kamatnim stopama koje nikada nisu bile niže. Na to ih stimuliše i država, koja garantuje sigurnost štednje i građani ne žele da rizikuju i da stavljaju novac u opticaj - kazao je član Udruženja ekonomista RS - SWOT Aleksandar Ljuboja.

Objašnjava da uporedo sa padom kamata na štednju padaju i kamate na kredite.

- Na inostranom tržištu je velika ponuda novca po veoma niskoj cijeni, dok je na domaćem prisutna i velika količina neaktivnog novca. Banke nisu zainteresovane da privlače depozitare visokom kamatnom stopom, jer imaju kreditni potencijal i jeftin novac koji mogu kupiti na tržištu - kazao je Ljuboja.

Njegova procjena je da će trend smanjenja kamatnih stopa na depozite biti nastavljen.

- Nemamo investicije, već strahove koji su, prije svega, izazvani političkom nestabilnošću u zemlji. Svjedoci smo iz dana u dan sve šokantnijih izjava neodgovornih političara. Zbog toga od prosječnog građanina možemo očekivati samo da čuva novac za crne dane - zaključio je Ljuboja.

Iznos depozita i rashodi banaka za kamate u 2017. u odnosu na 2016. godinu

5,4 milijarde - ukupni depoziti

369,9 miliona - rast depozita

63,3 miliona - rashodi za kamate

12,6 miliona - smanjenje rashoda za kamate

Kamatne stope na depozite

0,31% - pad prosječne kamate na depozite

0,27% - pad kamate na kratkoročne depozite

0,6% - pad kamate na dugoročne depozite


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.