Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 14.05.2018.| 12:34

Turisti iz daleka žele regionalnu ponudu - Zašto je efikasnije razvijati zajedničke turističke ture

Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)
Uporedo sa rastom ostalih privrednih grana, turizam je u zemljama Zapadnog Balkana posljednjih godina stekao ulogu strateški važnog sektora u doprinosu ekonomskom rastu. Tome svjedoče Hrvatska, Crna Gora, sve više i Albanija, a prate ih Srbija i BiH.

I dok primorske zemlje garantuju sunce i more, a kontinentalne uzbudljivu prirodu, baš u tome leži i najveći potencijal turizma Zapadnog Balkana - bogatstvo različitosti. Zato su na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu govornici panela o turizmu kao prilici da se ostvari veliki i ubrzani rast, još jednom potvrdili tezu da napredak leži u objedinjenoj ponudi. Jer, iako su zemlje specifične po jedinstvenim destinacijama, turista sa dalekog Istoka ipak će poželjeti nešto više od ponude jedne zemlje.

- Glavna prednost regiona nije strogo ta činjenica da nam je blizu EU i njena administracija, već i to što je ovaj prostor simbioza zapadnih i istočnjačkih kulturnih vrijednosti. Upravo nas to razlikuje od ostalih regija - rekla je Vedrana Likan, Managing Partner u Colliers International za Hrvatsku, BiH i Sloveniju.

Istakla je da je Hrvatska ulaskom u EU stekla određene benefite, a i postala sigurnije mjesto za ulazak investitora, jer imaju manje rizika.

Likan dosta vremena provodi i u Sarajevu i raduje je sve veći dolazak stranog kapitala.

- Lično radim sa velikim brojem arapskih investitora, iz Abu Dabija i UAE, prezentujući im ovaj region kao buduće mjesto gdje će investirati. Raduje me u kom se pravcu Sarajevo mijenja.

Aida Jašarević, direktorica Pino Nature hotela na Trebeviću, kaže da je srećna što pripada generaciji koja sada doživljava veliku ekspanziju turizma.

- Energija svih koji su uključeni u turizam se osjeti u skoro svakom kutku Sarajeva i konačno je možemo osjetiti. Mi već 10 godina posjećujemo sajmove širom svijeta i možemo slobodno reći da turizam cvijeta. Svako sadašnje ulaganje u turizam sigurno će se isplatiti u narednim godinama - istakla je Jašarević.

(Foto: Shutterstock)
Njeni roditelji su inače osnovali prvu privatnu turističku agenciju u Sarajevu, Relax Tours, te je od malih nogu uključena u turistički biznis.

- Možda prije 6,7 godina nismo mogli pomisliti da ćemo bliti blizu Hrvatske u turističkom rastu, ali se sada polako bližimo. Mnogi inostrani portali izbacuju liste gradova koji se moraju posjetiti i tu je među prvima Sarajevo - navela je Jašarević.

Kaže da je, prema skustvu njihove agencije, pojednako zastupljen odnos incoming i outgoing turista, ali da u bližoj budućnosti očekuju da će taj postotak biti za 20% više na strani incominga.

Paket aranžman

Snježana Derviškadić iz Vijeća za regionalnu saradnju kaže da je sada Albanija na čelu regionalne liste kada je riječ o ubrzanom razvoju turističke ponude, a ima i objašnjenje.

- Najprije jer imaju kooridinisanu alokaciju resursa, blisku saradnju svih nadležnih institucija i svi relevantni učesnici rade ka ostvarenju zajedničkog cilja. Iako su ciljevi jasno postavljeni među zemljama regiona, da im je turizam strateška grana, operativni nivo je drugačiji od države do države. Najviši nivo doprinosa turizma ekonomiji je u Albaniji i Crnoj Gori, dok se u ostalim zemljama očekuje da će taj proces tek da se zahuktava.

Kaže da Vijeće za regionalnu saradnju radi na "uvezivanju" regiona kada je riječ o plasiranju turističkiih proizvoda. Iako se, kako kaže Derviškadić, razvoj posmatra na nivou pojedinačnih država koje razvijaju svoje destinacije, ipak je za nastup ka globalnom tržištu ključan regionalni pristup.

- Individualne ponude su i dalje u fazi razvoja, ali u kontekstu jačeg razvoja moramo govoriti o saradnji i ponudi na nivou regiona. Važno je da su turističke rute smisleno organizovane, kako bi ih kooordinsano razvijali i promovisali.

Takahiko Makino, savjetnik za regionalni turizam u Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju JICA, navodi da je turistima sa Istoka ovaj region zanimljiv i da se "prodaje" u paketu.

- Mnogo je efikasnije ako se radi na nivou regije. Pojedinačne zemlje nisu, nažalost, prepoznate pojedinačno, kao što je to na nivou regiona. Zato, mnogo je efikasnije i uticajnije ako prodajemo region kao region. To je naše iskustvo u posljednje dvije godine u okviru JICA-e.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.