Izvor: Capital | Nedjelja, 13.05.2018.| 17:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mladi krompir iz Ljubuškog uskoro na tržištu EU i Rusije

Ilustracija (Foto: benjamas11/shutterstock.com)
Direktor Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Dubravko Vukojević kazao je kako su osigurani svi uslovi i dozvole za izvoz mladog krompira iz Ljubuškog u zemlje Evropske unije te da su za njihov krompir zainteresirani i kupci iz Rusije.

Šanse za izvoz krompira u zemlje EU su jako dobre, a već sljedeće sedmice ljubuški mladi krompir trebao bi se početi izvoziti u Rusiju, kazao je Vukojević uoči održavanja manifestacije Dani mladog krompira – Ljubuški rani, koja će se održati 17. maja.

- Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam tisuća tona mladog krumpira, ovisno o godini - naveo je Vukojević, naglasivši pritom kako se u Hrvatsku, koja je trenutno najveći uvoznik mladog ljubuškog krompira, godišnje izveze oko tri hiljade tona.

Uz mnogobrojne projekte, ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca, naglasio je direktor navedene poljoprivredne zadruge.

Mladi krompir iz Ljubuškog razlikovaće se na tržištu od mase uvoznog krumpira, osim po kvalitetu, i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević, istakavši kako su uz oko 10.000 komada kartonske ambalaže, osigurali i biorazgradive vrećice s logom.

Dodao je kako su im pri samom dizajnu ambalaže puno pomogli Evropska unija i Vlade Njemačke preko programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, a kojeg sprovodi Njemačka razvojna agencija GIZ.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.