NavMenu

FBiH dobila Pravilnik o pčelarstvu - Svaka pčelinja zajednica mora biti registrovana

Izvor: Klix Nedjelja, 13.05.2018. 16:31
Komentari
Podeli
(Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u ovom mandatu prvi put poduzelo određene korake da pruži sistemsku podršku pčelarima, a prije svega tako što je krajem aprila ove godine objavljen Pravilnik o pčelarstvu, kojim se prvi put sistemski uređuje ta oblast izjavio je savjetnik ministra Husnija Kudić.

Pojasnio je da je njime uređen način i uslovi za držanje pčela, njihovo premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše, te druga značajna pitanja.

- Dogovoreno je da svaka pčelinja zajednica treba biti registrirana, prije svega zbog zaštite pčela, ali i kako bismo imali tačne i ažurirane podatke o stanju pčelarstva u Federaciji. U radnoj grupi za izradu pravilnika bili su uključeni i predstavnici Saveza pčelara FBiH, eksperti angažirani kroz projekt Farma II, te stručnjaci ministarstva - rekao je Kudić.

Precizirao je da su ukupna izdvajanja u sektor pčelarstva u 2017. u Federaciji na nivou kantona i FBiH iznosila više od milion KM, a da Programom novčanih podrški u 2018. predviđeni poticaji za pčelarstvo iznose 14 KM po pčelinjoj zajednici za pravne i 11 KM za fizičke osobe.

- Zahvaljujući mjerama ministarstva još prošle godine su smanjeni uvjeti za stjecanje prava na poticaj, što je dovelo do povećanja broja prijavljenih pčelinjih zajednica u 2017. za pet puta u odnosu na 2016. U Programu podrški za 2018. dodatno smo smanjili uvjet na dva kilograma po zajednici i tako dodatno olakšali mogućnost za podnošenje zahtjeva za podršku - naveo je Kudić.

Dodao je da je, osim direktne podrške, programom predviđena podrška investicijama u pčelarstvo kroz Model podrške ruralnom razvoju, kojim su omogućene subvencije do 25% uloženih sredstava i još po 5% ukoliko se radi o ženi pčelaru ili pčelaru mlađem od 40 godina.

- Također, omogućeno je regresiranje kamatne stope do 4%, te su osigurana sredstva za certifikaciju organske proizvodnje do 75% ostvarenih troškova certifikacije - kazao je Kudić.

Naglasio je da se u javnosti pogrešno stvara utisak da se podrška poljoprivredi, a u tome i pčelarstvu, svodi jedino na poticaje, te da je njihov cilj da nude sistemska i sveobuhvatna rješenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.