Izvor: Beta | Nedjelja, 13.05.2018.| 17:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podržana Regionalna agenda za investicije na Zapadnom Balkanu

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Na ministarskom sastanku Investicione komisije za Jugoistočnu Evropu (SEEIC) održanom u petak (11. maja 2018. godine) u Tivtu, u Crnoj Gori, predstavnici šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su Regionalnu agendu reformi u oblasti investicija (RIRA), saopštio je Savjet za regionalni saradnju (RCC).

Cilj Regionalne agende reformi u oblasti investicija je veća usklađenost investicionih politika šest ekonomija Zapadnog Balkana sa standardima Evropske unije (EU) i dobrom međunarodnom praksom u okviru strategije Jugoistočna Evropa 2020, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i pretdpristupnih procesa i procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Sastanak na kojem su bili ministri, njihovi saradnici i zvaničnici zaduženi za investicije iz regiona zajednički su organizovali Ministarstvo ekonomije Crne Gore i RCC.

Ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, ocijenila je da je usvajanje Regionalne agende značajan korak u sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su usvojili premijeri zemalja regiona na sastanku Zapadnog Balkana jula prošle godine u Trstu.

- Ovim se dokumentom postavljaju temelji ozbiljnom radu na agendi reformi u oblasti investicija pojedinačnih ekonomija Zapadnog Balkana, ali i daje regionu konkurentna, za investicije pogodna perspektiva - rekla je Sekulić.

Zamijenik generalnog sekretara RCC, Gazmend Turdiu rekao je da je to "proces u kojem smo svi mi zajedno njegovi vlasnici. To vlasništvo nosi i odgovornost i stoga treba da nastavimo snažnu koordinaciju".

Regionalna agenda reformi u oblasti investicija biće upućena na razmatranje i odobrenje premijerima zemalja regiona povodom predstojećih samita šest ekonomija Zapadnog Balkana u Sofiji i Londonu koji se održavaju 17. maja, odnosno 10. jula.

Učesnici sastanka u Tivtu su prihvatili i ministarsku izjavu za buduće aktivnosti na unapređenju uslova za investicije, industrijskog razvoja, pristupa finansijskim sredstvima, i za podršku strateškim sektorima.

Učesnici su istakli vodeću ulogu zajedničke radne grupe za investicije Investicione komisije za Jugoistočnju Evropu i CEFTA-e kao glavne regionalne platforme za sprovođenje mijera utvrđenih u dijelu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor o investicijama, saopštio je RCC.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.