Izvor: eKapija | Nedjelja, 13.05.2018.| 17:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnovan Senat privrede BiH - Jača saradnja sa Evropskom unijom

(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
U petak (11. maja 2018. godine) u Sarajevu je održana inauguracijska konferencija Senata privrede Bosne i Hercegovine, čije je pokretanje inicirao Senat privrede Austrije i Evrope, sa ciljem unapređenja privrede BiH sa ostalim članicama Evropske unije i privlačenja investicija iz tih zemalja.

Konferenciju su otvorili Dieter Harthe, predsjednik Senata privrede Evrope, Erhard Busek, predsjednik Senata privrede Austrije, a učesnici su bili predstavnici Senata privrede zemalja regiona.

Senat privrede u Bosni i Hercegovini doprinjeće jačim privrednim odnosima sa Njemačkom, Austrijom i EU.

- Cilj je da se na jednom mjestu okupe privreda i cjelokupno društvo kako bismo stvorili trust mozgova koji će se nositi s izazovima izgradnje i jačanja saradnje. Danas nam je posebno potrebna ekonomsko-socijalna tržišna privreda koja se mora širiti ne samo na tradicionalne članice EU, već i na sve države na našem kontinentu. Budući članovi Senata privrede Bosne i Hercegovine će se zalagati za ekonomsko-socijalnu tržišnu privredu kako bi dali doprinos stvaranju bolje budućnosti u saradnji između Bosne i Hercegovine i Austrije, Njemačke i Evropske Unije – rekao je Erhard Busek, predsjednik Senata privrede Austrije.

Na osnivačkoj konferenciji je učestvovao i veliki broj domaćih kompanija – Bingo, Euro-Asfalt, ASA Holding, Opal grupa, Hifa group, AS Group, ITC Group, Junuzović kopex, Alma Ras, Širbegović inžinjering, Jaffa-komerc, Lake, Akowa impex, Feal, Sarajevska pivara, Mims, Prevent i mnogi drugi.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.