Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.05.2018.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mineco otvorio rudnik olova u Olovu - Uloženo više od 12 mil KM

U Olovu je danas (10. maja 2018. godine) zvanično otvoren rudnik olova britanske kompanije Mineco, prvi novi rudnik metala nakon 30 godina u BiH i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala u toj zemlji, a u kome će se primjenjivati najbolja svjetska praksa i tehnologija u rudarstvu.

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Olovu ozvaničen je početak podzemne eksploatacije, koji nakon šest godina od dobijanja koncesije, više do 40 dozvola i oko 12 mil KM investicije danas upošljava oko 120 ljudi.

Direktor operacija Mineco grupe Dominic Roberts rekao je da sve ovo ne bi bilo moguće bez bliske saradnje sa nadležnim ministarstvima i institucijama i zajedničke želje da ova investicija uspe. Takođe je podsetio da će u rudniku biti primjenjivana najbolja svjetska praksa i savremena tehnologija koja će omogućiti da rudnik bude sigurno radno okruženje, bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

- Ovo je najsigurniji rudnik u Bosni i Hercegovini kojim smo postavili standarde za dalji razvoj rudarstva u BiH - poručio je Roberts.

Rudnik olova u Olovu ima poseban značaj za evropsko rudarstvo, s obzirom na to da je to i prvi test rudnik iz Projekta IMP@CT koji je iz Programa EU za istraživanje i inovacije Horizont 2020 dobio podsticaj da razvija ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona. U rudniku u Olovu obavlja se istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti. Projekat IMP@CT, inače, spaja neke od vodećih naučnika u oblasti rudarstva u Evropi i najbolje inovatore tehnologije u privatnom sektoru.

Britanska kompanija Mineco, otvaranjem novog rudnika u BiH, nastavlja rast i razvoj, s obzirom na to da je u 2017. godini u Bosilegradu u Srbiji, u još jednom potpuno novom rudniku metala u regionu Zapadnog Balkana, počela probnu proizvodnju. Tako je Bosil-Metal postao prvi kompletno izgrađen rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji u poslednjih 40 godina.

Osim Bosil-Metala, britanska kompanija Mineco sa partnerima je vlasnik u još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnika kod Gornjeg Milanovca i Rudnika Veliki Majdan. U BiH, Mineco je, osim Rudnika kod Olova, većinski vlasnik Rudnika olova i cinka Gross i Rudnika antimona kod Novog Goražda, gde sprovodi istražne radove. U Čelebićima kod Foče su uspešno završeni istražni radovi i ovjeren je elaborat o rudnim rezervama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.