Izvor: Politika | Četvrtak, 10.05.2018.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EK želi ubrzati uvođenje standardizovanih punjača za elektronske uređaje - Potrošači bi uštedjeli više od 500 mil EUR do 2021.

(Foto: hedgehog94/shutterstock)
Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta ponovo je pokrenuo pitanje uvođenja jedinstvenog punjača za elektronske uređaje. Iako je još 2014. godine usvojena direktiva koja obavezuje proizvođače na ovu novinu, a Evropska komisija im ostavila mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu, do danas se ništa nije promijenilo.

Proizvođači nisu pokazali interesovanje niti su dali prijedloge kako bi to najlakše moglo da se uradi. Biljana Borzan, hrvatska evroparlamentarka i izvjestilac EU za različit kvalitet proizvoda, izjavila je da pristup EU ovom problemu nije dao rezultate i da će od EK na zasjedanju u Strazburu tražiti da pritisne proizvođače kako bi problem što prije bio riješen.

– Građani imaju po nekoliko punjača u fiokama, dio koriste, a dio je odavno zastario. Standardizacijom bi profitirali najviše potrošači – rekla je ona i dodala da je komisija izrazila nezadovoljstvo slabim odzivom proizvođača elektronskih uređaja. Navodno, većina je to objasnila razvojem novih tehnologija zbog čega se proizvođači ne mogu dogovoriti koji je dugoročno najefikasniji način punjenja uređaja.

Borzan je izjavila da komisija mora hitno da riješi ovaj problem, jer, kako se procijenjuje, samo standardizovanjem punjača za polovinu uređaja potrošači bi uštedjeli više od pola milijarde evra do 2021. godine. Korist bi bila ogromna i za zaštitu životne sredine, jer se godišnje baci čak 51.000 tona punjača.

Evropski parlament je, inače, ovaj zakonski prijedlog podržao prije četiri godine i podržalo ga je tada, nezvanično, svih 28 članica. Loptica je prebačena u dvorište EK koja je trebalo da propiše kako će univerzalni punjač izgledati, kao i uslove pod kojima bi to nametnuli industriji.

Prema tadašnjem prijedlogu, zakon se odnosio na sve radio-proizvode, odnosno na bilo koju opremu koja prima ili emituje radio-talase sa ciljem komunikacije, uključujući mobilne telefone, GPS sisteme, tablete i centralnu bravu na automobilima.

I tada je bilo riječi da EK želi da natjera proizvođače da svoje telefone prilagode univerzalnom punjaču, što bi olakšalo život građana, ali i smanjilo troškove kupovine punjača i spriječilo nagomilavanje elektronskog otpada.

Inače, uz svaki uređaj, pametni telefon, tablet ili laptop, prilikom kupovine dobija se originalan punjač.

Stručnjaci kažu da je trenutna nekompatibilnost raznih proizvođača, uređaja i njihovih punjača i dalje noćna mora za potrošače. Nova direktiva bi to, kažu, riješila budući da bi proizvođače, distributere, uvoznike i sve one koji prodaju elektronsku opremu, obavezala da se prilagode novim uslovima i da isporučuju svoje uređaje sa jedinstvenim punjačem. Priličan broj mobilnih telefona je već prilagođen, ali, kažu, da će biti zanimljivo videti kako će reagovati veliki proizvođači na ove novine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.