Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 10.05.2018.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren Sajam privrede u Tešnju

Ilustracija (Foto: Eugenio Marongiu/shutterstock.com)
Sajam privrede Tešanj 2018, 14. izdanje te manifestacije, otvorili su danas (10. maja 2018. godine) predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ambasador Italije u BiH Nikola Minasi i predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj Senad Brka.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje 200 izlagača iz sedam zemalja, a zemlja partner je Italija.

Otvarajući sajam Zvizdić je rekao da rekordan broj izlagača ove godine dokazuje da su organizatori sajma postigli svoj cilj a to je da je sajam u Tešnju postao prepoznatljiv i prestižan.

- Unapređenje ekonomije u BiH je jedan od najvažnijih ciljeva svih nivoa vlasti, a fokus Savjeta ministara u proteklom periodu bio je na promociji naše privrede, jačanju finansijske discipline, boljoj strukturi javnih rashoda, poboljšanju poslovnog ambijenta i većoj konkurentnosti privrede BiH, što je rezultiralo poboljšanjem ključnih ekonomskih parametara - dodao je Zvizdić.

Ambasador Minasi je naveo kako se uvjerio da je ispravno postupio što je prihvatio da Italija bude zemlja partner na sajmu, te da je vrlo ponosan na prisustvo italijanskih kompanija.

Istakao je da je trgovinska razmjena između dviju zemalja premašila 1,5 mlrd EUR, kao i da u BiH djeluje više od 70 italijanskih kompanija koje direktno zapošljavaju više od 10.000 radnika.

- Italijanske kompanije i dalje dolaze ovdje što znači da BiH ima potencijala i da zajedno možemo mnogo postići - kazao je Minasi.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić naglasio je da iza uspješnih rezultata tešanjske privrede stoji ozbiljan i dugogodišnji rad brojnih ljudi i institucija, te da sajam predstavlja prezentaciju ekonomskih potencijala i smotru poduzetništva.

Sajam se održava do 13. maja do kada će biti održani brojne panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije i B2B sastanci koji bi trebali doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.