Izvor: Energetski portal | Četvrtak, 10.05.2018.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EPCG revitalizuje hidroelektrane - U planu remont agregata u HE Piva i generatora u HE Perućica

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore usvojio je amandman na Plan javnih nabavki za 2018. godinu, kao i prijedlog Odluke o odobravanju kapitalnog remonta agregata A2 u HE Piva.

Odluke predstavljaju još jedan korak u realizaciji izuzetno važnih projekata u okviru programa rekonstrukcije i modernizacije dvije velike hidroelektrane.

Kapitalni remont drugog agregata u HE Piva, ukupno vrijedan oko 2,7 mil EUR, predviđen je budžetom za ovu i 2019. godinu.

Menadžment kompanije će, u skladu za Zakonom o javnim nabavkama, zaključiti ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, koji će za potrebe HE Piva izvršiti kapitalni remont agregata A2, nakon čega će performanse agregata biti dovedene u projektovane vrijednosti i produžen njegov vijek trajanja.

Odobravanjem amandmana na Plan javnih nabavki stvoren je preduslov za početak revitalizacije šest generatora u HE Perućica, čija je procijenjena vrijednost 3,56 mil EUR, kao i sprovođenje postupka nabavke blok-transformatora, koja se procjenjuje na 2,75 mil EUR.

Sa ovim investicijama EPCG intenzivira aktivnosti u okviru ciklusa petogodišnjih ulaganja, a plan je da u tom periodu realizuje projekte čija ukupna vrijednost prelazi 170 mil EUR.

Ovim investicijama će se obezbijediti visoka pogonska spremnost, sigurnost i bezbjednost u radu elektrana, povećati kompanijska efikasnost i obezbijediti sigurno snabdijevanje kupaca i stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema države.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.