Izvor: Indikator | Četvrtak, 10.05.2018.| 09:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD povećao projekcije ekonomskog rasta u BiH na 3,3% u 2018.

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj povećala je projekcije ekonomskog rasta BiH za 2018. godinu sa 3% na 3,3%, dok je za 2019. godinu predvidjela rast od 3,5%, izvještava Indikator.ba.

- Nesigurnost povezana s općim izborima u 2018. godini, te moguća paraliza reformi i dalje ostaju važan negativni rizik - navodi EBRD.

Prema ovoj finansijskoj instituciji, BiH je u 2017. ostvarila rast od 3%, nakon sličnih stopa rasta u posljednje dvije godine, i "opet se pokazala otpornom na reforme usporavanja i političke neizvjesnosti".

- Usluge, a posebno domaća trgovina, bile su glavni pokretači rasta, potpomognuti privatnom potrošnjom. Industrija je također imala dobru godinu, iako je poljoprivredni sektor doživio lagani pad rasta. Istovremeno, zabilježeno je značajno usporavanje investicija, dijelom zbog značajnih odgoda u provođenju reformi potrebnih za otključavanje velikih infrastrukturnih projekata. Usvajanje u Parlamentu zakona o povećanju poreza na gorivo u decembru 2017. bio je stoga veliki korak naprijed, otvarajući put za nastavak finansiranja cestovne infrastrukture, uključujući i Koridor 5C - dodaje EBRD.

Prema analizi EBRD-a, očekuje se da će investicije davati veću potporu rastu u narednom razdoblju.

- Očekujemo i da će se izvoz dodatno povećati zbog povoljnijeg vanjskog okruženja - obrazložio je EBRD povećanje svojih izgleda za ekonomiju BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.