Izvor: eKapija | Srijeda, 09.05.2018.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanije u BiH tek na začetku digitalne transformacije - Domaći IT kadar ima znanje i kvalitet da bude nosilac budućih promjena

(Foto: Den Rise/shutterstock.com)
Nema industrije koja neće biti digitalizovana u bliskoj budućnosti i kompanije iz BiH i regiona moraju što prije ući u taj proces ako žele opstati na regionalnom i globalnom tržištu, poruka je koja je poslata sa panela o Digitalnoj ekonomiji na nedavno završenom Sarajevo Business Forumu.

Stvoriti dodatnu vrijednost koja će globalno biti prepoznata je cilj kome bi trebalo da teže IT kompanije ovog regiona, jer je na njihovoj strani stručnost i kvalitet. Praksa je pokazala da IT stručnjaci iz BiH globalnom tržištu mogu ponuditi isto nivo usluge, ako ne i napredniji, jer digitalno nebo nema granica.

I dok je većini kompanija u IT sektoru digitalna sfera prirodno okruženje, preduzeća iz ostalih branši oprezno i polako ulazu u proces digitalne tranformacije.

Dejan Miklavčić, COO Monri Grupe, kaže da je ovdašnji mentalitet problem kada se ulazi u proces digitalne transformacije, jer nema dovoljno znanja i razumijevanja.

- Rekao bih da nismo još spremni prilagoditi se najnovijim tehnologijama, zbog organizacije kompanije i njenih internih procesa. Jedno su kompanije koje su od nastanka digitalne, a drugo one koje tek treba da postanu svjesne važnosti i kompleksnosti ovog procesa i promjene načina razmišljanja – rekao je Miklavčić.

Razumijevanje digitalne ekonomije je ključno, poentirao je Branislav Vujović iz austrijske New Frontier Grupe, koja pomaže kompanijama da pokrenu digitalnu transformaciju. Prema njjegovim riječima, Zapadni Balkan je tek na početku digitalne evolucije i nužna je edukacija o kreiranju dodatnih vrijednosti.

- Na primjer, mnoge banke kažu da su digitalizovane, a stvarnost je drugačija. Iako ponude onlajn aplikaciju za kredit, poslije rade sve kao i do tada, pisanim putem, pa vam treba mjesec dana da dobijete odgovor. Morate promiijeniti biznis model kako bi stvorili vrijednost.

Da bi to bilo ostvareno na scenu stupa efikasan IT kadar, čije će se znanje iskoristiti u realne potrebe.

- Godišnje hiljade mladih ljudi u regionu stekne diplomu iz IT sektora i mi zaista imamo sposobne programere. U poređenju sa zemljama Skandinavije, naša radna snaga je još jeftinija - istakao je Vujović.

Amina Karić, potpredsjednica za operacije u kompaniji Authority Partners, kaže da smo u globalnoj utakmici postali ozbiljna konkurencija kompanijama iz Indije ili SAD-a, zbog znanja i nižih cijena, ali da cjelokupnu sliku još treba zaoštriti.

(Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)
- Moramo biti bolji od konkurencije, ali nam u tome treba podrška države, u smislu otvaranja još ustanova za obrazovanje IT kadra. Jer, ovaj sektor kreira nova radna mjesta i dodatno jača domaću ekonomiju. Naš izazov ostaje da kada stupe u radni odnos što prije primijene ono što su naučili, jer je praksa ipak nešto drugo od rješavanja zadataka na studijama – rekla je Karić.

Stvoriti dodatnu vrijednost za klijente

Branislav Vujović iz New Froniter Grupe kaže da nisu sve digitalne transformacije uspješne. Važno je prepoznati šta se može novo, korisno i inovativno ponuditi tržištu.

- BBC-ju je to npr. propalo, ali je singapurska DBS banka odličan primjera uspjeha. Fokusirali su se na skraćivanje vremena za svoje klijente. Smanjili su vrijeme provedeno u bankama za 250 miliona sati samo u prvoj godini. To je dodatna vrijednost koja se kreira prema klijentima.

Jedan od panelista je ilustrovao i kakva tri tipa kompanija danas primjećuje.

Postoje one koje su u potpunosti digitalizovane i vrijede 22 mlrd USD i informacija je njihov resurs. Sljedeće su industrijske, koje trpe posljedice promjene globalne ekonomije, ali ne ulaze u proces digitalne transformacije. I treće su hibridne, koje kombinuju ono najbolje od ova dva modela.

Amina Karić iz Authority Partners rekla je da će svaka kompanija uskoro biti informatička, bez obzira čime se bavi.

- Što prije to shvatite, bolje po vas. Neka radna mjesta će nestati u narednih 5 do 10 godina, ali će se i otvarati nova. Sada smo u periodu istorije koji je uzbudljiv i zastrašujući. Razmišljajte o svojoj kompaniji kao IT kompaniji.

Podrška države

U četvrtak, 10. maja, u Sarajevu će se održati Druga konferencija o razvoju softverske industrije, koju zajednički organizuju BIT Alijansa i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. To je drugi put da se okupljaju najznačajnije IT kompanije iz BiH kako bi se sagledalo koji ih izazovi prate.

Važnost tog događaja akcentovao je na Sarajevo Business Forumu Šadi Matar, savjetnik ministra prometa BiH Ismira Juska, ističući da je država spremna ojačati ovaj sektor. Uz to, radi se i na izradi strategije razvoja.

Osim što smo plodna zemlja za ulaganje u turizam i industriju, ipak ne treba zaobići IT sektor. I to će biti jedan od naših prioriteta – učiniti ovaj sektor što konkurentnijim. Mi smo ipak zemlja koja graniči sa EU i tu je naš potencijal – istakao je Matar.

Teodora Brnjoš


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.