Izvor: eKapija | Srijeda, 09.05.2018.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo kandidat za domaćina trke Formule E

(Foto: Digital Storm/shutterstock.com)
Sarajevo je kandidat za domaćina trke Formule E u junu naredne godine, potvrdio je za portal Klix gradonačelnik tog grada Abdulah Skaka.

- Više od šest mjeseci aktivno se pripremamo da budemo domaćini utrke Formule E i trenutno smo u završnoj fazi. Veliki broj gradova je bio u opticaju za organizaciju ove atrakcije, a mi smo ušli u samo finale. Konačna odluka bit će donesena u narednih mjesec dana - rekao je Skaka, poručivši da ovo predstavlja veliki korak za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Glavni pokretač i zagovornik ove ideje je Banjalučanin Samir Cerić koji u Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije.

Inače, Formula E je takmičenje električnih trkaćih automobila koje organizira Međunarodna automobilistička federacija (FIA) koja je i organizator Formule 1.

Prva utrka održana je u Pekingu prije četiri godine, a organizatori zbog promocije zelene tehnologije utrke održavaju u gradskom okruženju.

Svaki od dva vozača u ekipi ima na raspolaganju dva bolida budući da potrošnja energije pohranjene u akumulatoru nije dovoljna za cijelu utrku.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.