NavMenu

BiH uvozi 75% hrane

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 07.05.2018. 15:23
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Spoljnotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u prvom kvartalu 2018. iznosila je 7,34 mlrd KM uz pokrivenost uvoza izvozom od 63,9%, navedeno je na prezentaciji koja je održana danas (7. maja 2018. godine) u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Istaknuto je da je BiH ostvarila izvoz od 2,86 mlrd KM što je 11,81% više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvezeno robe u vrijednosti 4,48 mlrd KM ili 10,23% više nego u prvom kvartalu 2017.

Vanjskotrgovinski deficit iznosi - 1,61 mlrd KM i povećan je u odnosu na deficit iz prvog kvartala 2017. koji je iznosio 1,5 mlrd KM.

Najznačajniji trgovinski partneri BiH u navedenom periodu bili su: Hrvatska, Srbija, Njemačka, Italija, Slovenija, Austrija, Turska, Mađarska, Rusija i Švicarska.

Za tri mjeseca tekuće godine ukupan izvoz iz BiH prema Hrvatskoj iznosio je blizu 338 miliona KM, od čega je najviše izvezeno: električne energije (72,35 mil KM), sirovog aluminija (31,91 mil KM), sjedala (14,83 mili KM), te drveta (14,79 mil KM).

U prvom kvartalu 2018. iz Hrvatske je na tržište BiH uvezena vrijednost robe bila blizu 672 mil KM, a najviše je uvezeno: naftnih ulja i ulja (162,46 mil KM), kamenog uglja, briketa i sl. (21,24 mil KM), električne energije (19,15 mil KM), te piva (10,8 mil KM).

Primjetno je povećanje uvoza iz Rusije, za više od 300% u odnosu na prošlu godinu, uz smanjenje izvoza za oko 40%. Pad izvoza i uvoza je ostvaren sa SAD-om, te porast izvoza i uvoza sa NR Kinom.

Razmjena u agroindustrijskom sektoru rezultirala je deficitom od 517,7 mil KM, što potvrđuje činjenicu da se oko 75% hrane uvozi.

Kao glavni uzrok visokog deficita u spoljnotrgovinskoj bilanci navedena je upravo struktura proizvoda kojima se trguje, s obzirom na to da BiH uglavnom izvozi proizvode niže dodane vrijednosti, dok uvozi robe više dodane vrijednosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.