Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 07.05.2018.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Elektroprivreda BiH finansiraju izradu idejnog projekta toplovoda Kakanj-Sarajevo

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor EPBiH Senad Salkić potpisali su danas (7. maja 2018. godine) Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplotnom energijom od TE Kakanj do Sarajeva.

Direktor Fonda Čibukčić ovom prilikom istaknuo je da se radi o projektu koji ima generacijski karakter.

- Studija izvodljivosti pokazala je da postoji opravdanost ovog projekta. Kao što znate, Fond je sufinansirao i izradu spomenute studije, a danas se obavezao da će sufinansirati i izradu idejnog projekta - kazao je Čibukčić.

Generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević je rekao da je Fond u proteklom periodu ostvario zavidan nivo partnerstva s Elektroprivredom, te da im je pomogao da ispunimo zadatak Vlade FBiH.

- Ovaj projekt moguće realizirati i prije izgradnje zamjenskog bloka u TE Kakanj - dodao je Jašarević.

Izvršni direktor EP Senad Salkić kazao je da je studija izvodljivosti koju su uradili u proteklom periodu pokazala da je ukupna vrijednost ovog projekta oko 230 mil KM te da bi krajnjim potrošačima toplotne energije cijena grijanja trebala biti znatno jeftnija nego danas.

- Izradom idejnog projekta tačno će se definirati trasa vrelovoda Kakanj - Sarajevo, dakle, stavit će se u fizičko okruženje. Procijenjena vrijednost izrade idejnog projekta je oko milion KM, a nakon što se odabere izvođač, izrada bi trebala trajati između 10 i 12 mjeseci - kazao je Salkić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.