Izvor: Nezavisne novine | Petak, 04.05.2018.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Srbija uskoro o lokaciji za gradnju prve zajedničke hidroelektrane

(Foto: Echunder/shutterstock.com)
Ministar industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić najavio je u petak, na Jahorina poslovnom forumu, da bi već krajem juna mogla da bude određena lokacija na kojoj će jednu od tri hidroelektrane zajednički graditi Republika Srpska i Srbija.

On kaže da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić razgovarano o realizaciji zajedničkih projekata u Republici Srpskoj.

- Treba slijediti tu inicijativu i spremnost Srbije da se ozbiljnije upusti u razvoj energetike u Srpskoj - rekao je Đokić.

On je na panelu "Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog i regionalnog razvoja" rekao da je sasvim blizu i postizanje konačnog dogovora da tokom ljeta počne izgradnja hidroelektrane Buk Bijela.

- Nadam se da nas neke administrativne aktivnosti, kroz koje moramo da prođemo u tom procesu, neće zaustaviti, pa da se to ne desi tokom ljetnih mjeseci. Vlada Republike Srpske učinila je sve da počne izgradnja ovog kapitalnog energetskog objekta - naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovaj objekat nije jedini, jer su planirane još tri hidroelektrane koje će zajedno dati 100 megavat-časova električne energije.

Đokić smatra da sada prioritet treba da bude gornji tok rijeke Drine i da se posmatraju srednji i donji tok, gdje su, takođe, izvodljivi projekti.

- Ali, taj posao moramo da vodimo zajedno sa institucijama BiH jer je to granična oblast sa Srbijom - kaže Đokić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.