NavMenu

Lamborghini za godinu dana proizvede 3.815 vozila - Za jedan auto koža od sedam krava, farbanje traje 200 sati...

Izvor: Blic Petak, 04.05.2018. 13:32
Komentari
Podeli
ArhivaArhiva
Dok hodate halama fabrike Lamborghini u Sent Agata Bolonjeze, u glavi sabirate koliko je bogatstvo u rukama 200 radnika koliko ih tamo trenutno radi.

Hala siva, uredna, čista, digitalizovana, puna mladih radnika, a u svemu tome, školjke polugotovih, ali i skoro gotovih najnovijih automobila narandžaste, zelene, i po koje zlatne i crvene boje. To su moćne mašine, takvih i cijena, statusni simboli, spremni za bogati svijet.

Poznavaoci prilika kažu da je kupovina Lamborghinija više od trgovine. Investicija. Jer, kako godine prolaze, njihova vrijednost samo raste. Jedan od najskupljih je veneno roadster koji je napravljen u svega devet primjeraka, a koštao je 2,8 miliona funti. Kako vremenom dobija na cijeni sada se na aukcijama prodaje za 11 miliona!

Prijatna radna tišina prvo je što ćete primijetiti u hali veličine nekoliko fudbalskih terena. Svi rade, ne obazirući se na posjetioce, za koje je predviđen prostor u okviru staza obilježenih žutom linijom.

Obilazak u fabrici, pored koje je smješten i muzej, podrazumijeva djelimično upoznavanje sa dvije proizvodne linije - aventadora i huracana.

Digitalni časovnik podsjeća na minutažu

Organizacija posla je takva da se ide na to da zaposleni imaju raznovrsnost u radu i pokretu, pa se pozicije na radnim stanicama rotiraju svaka dva do tri mjeseca. Da bi sve išlo po planu i redu, iznad svake linije postoji digitalni časovnik i minutaža koja je potrebna da se određeni dio procesa obavi. Iznad glava zaposlenih stoji - da podsjeti. Za dan se, recimo, proizvede 13 huracana.

Smjenski rad je od ponedeljka do petka. Imaju dvije pauze od po 11 minuta - jedna je prije, druga popodne, kao i pauzu za ručak.

Kada se jedan automobil sklopi, neophodna su dva dana za kontrolu kvaliteta i on se testira probnom vožnjom na običnim putevima između sela i gradova. Nakon toga se pere, suši i spreman je za isporuku.

Da bi se sastavio motor koji teži 430 kilograma potrebno je devet sati rada. Inače, motor čini jednu trećinu ukupne težine automobila. Linija za sklapanje motora ima pet stanica, a radnici se mijenjaju na svake dvije nedelje.

Posebna stanica je mjesto gde se u šasiju vozila ubacuje motor, a za to je potrebno dva do tri minuta. I nju zovu najromantičnijom stanicom.

Za jedan auto koža od sedam krava

Posebna pažnja obraća se na kožu i tapaciranje. Za jedan auto utroši se koža od sedam krava. Koži se posvećuje naročita pažnja. Postoji čak 50 boja, ali kod kupaca je najpopularnija crna. Dnevno se proveri 40 koža i to čini čovjek, dok se specijalnim mašinama povjerava siječenje.


Od ostataka koji su restlovi uglavnom se izrađuju suveniri. U fabrici postoji i jedan mali šivaći pogon, gdje se koža obrađuje. Neki dijelovi se ručno šiju za sjedišta, obloge vrata ili volan. Vozilo se farba 200 sati i to po pravilu uvijek čini jedna ista osoba za jedan automobil.

Zašto "bik" kao zaštitni znak

Mnogi se pitaju zašto je bik zaštitni znak Lamborghinija. Odgovor je jednostavan, to je horoskopski znak osnivača Ferućija Lamborginija, koji je rođen 15. maja.

On je još 1963. godine osnovao fabriku koja se bavila proizvodnjom traktora. Danas je Lamborghini u vlasništvu Audija. Inače, svi modeli automobila imaju nazive bikova iz španske koride.

Za godinu dana proizvedu 3.815 vozila

Proizvodnja u Lamborghiniju je ograničena, a za godinu dana proizvedu 3.815 vozila. Uglavnom svi kupci čekaju isporuku vozila od pola godine do godinu. Najčešći kupci su iz SAD, Japana, Kine, Velike Britanije, Njemačke, Emirata i Kanade.

Nikad se ne zna za koga se pravi vozilo, već se svaki kupac vodi pod šifrom koja se i ugravira, a postoje i liste čekanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.