Izvor: eKapija | Petak, 04.05.2018.| 08:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve što treba da znate o boravišnoj taksi za smještaj u Grčkoj

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Od 1. januara 2018. godine svi hoteli, vile, apartmani, studija i sobe za iznajmljivanje u Grčkoj dužni su da gostima obračunaju porez na boravak - takozvanu boravišnu taksu.

U Italiji se raspon boravišne takse kreće od 2-7 EUR po danu, u Španiji od 0.45-2.25 EUR, a u Crnoj Gori 1 EUR po danu.

Portal grckainfo.com prenosi zvanično saopštenje Ministarstva finansija Grčke povodom novog nameta za turiste.

Za koji tip turističkog smještaja se plaća boravišna taksa?

Plaćanje boravišne takse je uvedeno u hotelima od 1-5 zvjezdica kao i ostalim smještajnim kapacitetima (apartmanima, sobama, zasebnim vilama) koji primaju goste na jedan ili više dana. U kampovima i posebno određenim kategorijama, boravišna taksa se ne plaća.

Koliko iznosi boravišna taksa? Da li se plaća po smještajnoj jedinici ili po osobi?

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po smještajnoj jedinici - ne po osobi. U zavisnosti od vrste smještaja iznosi:

• 4 EUR po sobi dnevno za hotele sa 5 zvjezdica
• 3 EUR po sobi dnevno za hotele sa 4 zvjezdice
• 1,5 EURpo sobi dnevno za hotele sa 3 zvjezdice
• 0,5 EUR po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvjezdice
• 0,5 EUR dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Kada se plaća boravišna taksa? Da li ću dobiti potvrdu da sam je platio?

Boravišna taksa se plaća prilikom odjave iz smještaja - neposredno prije odlaska. Vlasnik ili menadžer smještaja ili hotela će vam izdati posebnu potvrdu o primanju uplate koja sadrži: datum izdavanja, ime osobe kojoj je smještaj izdat, datume boravka, iznos naknade.

Da li će pogranični službenici prilikom našeg izlaska iz Grčke provjeravati da li smo platili boravišnu taksu? Da li treba da sačuvam potvrdu o plaćanju?

Nijedna zvanična institucija Grčke nije objavila obavještenje da će se kontrola plaćanja boravišne takse provjeravati na graničnim prelazima. U svakom slučaju potvrdu obavezno sačuvajte do izlaska iz zemlje.

Ako ljetujemo sa još jednom porodicom, a smješteni smo u jednom apartmanu, da li je potrebno da obje porodice posebno plate boravišnu taksu?

Ne. Taksa se plaća po smještajnoj jedinici po danu nezavisno od broja osoba.

U dogovoru sa vlasnikom smještaja ili hotelom planiram da napustim smeštajnu jedinicu kasnije (kasna odjava). Da li će mi biti dodatno naplaćen porez na boravak?

Ne. U slučajevima kada je dužina boravka produžena za nekoliko sati, ovo se ne računa kao dodatni boravak i ne podrazumijeva obavezu plaćanja takse. Međutim, ako je dužina boravka takva da na kraju podrazumijeva naplaćivanje dodatnog dana korišćenja sobe, boravišna taksa će biti naplaćena.

Rezervisao sam smještaj u Grčkoj preko interneta, ali sam ga otkazao u poslednjem trenutku. Da li sam u obavezi da platim boravišnu taksu?

Ne. Nezavisno od politike otkazivanja smještaja ili platforme za izdavanje smještaja u Grčkoj, boravišna taksa se naplaćuje isključivo za dane boravka u smještaju: od dolaska do odjavljivanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.