Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.05.2018.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen Prijedlog rebalansa budžeta RS - U kasi 87 mil KM više od planiranog

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske usvojila je danas (3. maja 2018. godine) Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, u ukupnom iznosu 3,424 mlrd KM. Predloženi okvir rebalansa veći je za 87 mil KM od usvojenog budžeta za 2018. i pretežno je usmjeren na investicije.

Prijedlog rebalansa za 2018. je zasnovan na pozitivnim ekonomskim pokazateljima, među kojima je na poziciji vlastitih prihoda, u prvom kvartalu, došlo do povećanja u odnosu na plan u ukupnom iznosu 74 mil KM.

- Na stavci poreskih prihoda, za 19,4 miliona veći su doprinosi i uplate za penzijsko invalidsko osiguranje, 19,3 mil KM je povećanje od poreza na dohodak i dobit, dok je od indirektnih poreza došlo do povećanja u iznosu 16,2 mil KM -navodi se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Prilikom izrade rebalansa osnovno opredjeljenje je bilo da se 1% bruto domaćeg proizvoda usmjeri na kapitalna ulaganja, a da 1,5% viška tekućih prihoda usmjereno na servis duga. Takođe, planirano je i postepeno smanjivanje javnog duga.

- Najveća stavka među rashodima planiranim rebalansom je pozicija kapitalnih ulaganja sa iznosom 45,3 mil KM, a sredstva su namijenjena za projekte širom Republike Srpske - dodaje se.

Rebalansom budžeta za 2018. godinu, na poziciji rashoda, za 11 mil KM su povećana izdvajanja za poljoprivredu, dok je još 10 mil KM namijenjeno za Fond PIO. Planiran i iznos od 8,7 mil KM za isplatu troškova prevoza na osnovu odluke Ustavnog suda Republike Srpske, a odnosi se na period 2017. i 2018. godina.

- Prijedlogom rebalansa, u oblasti zdravstva planirano je izdvajanje dodatnih 12 miliona KM za ulaganja u Klinički centar Banjaluka - navodi se u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.