Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 01.05.2018.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Međunarodni festival horova Zlatna vila od 8. do 12. maja u Prijedoru

Prijedor (Foto: prijedorgrad.org)
Međunarodni festival horova Zlatna vila u Prijedoru počinje u utorak, 8. maja, kada će biti otvoreno prvo veče Revije dječijeg horskog pjevanja Mala vila koja će u dva dana okupiti 14 dječijih horova prijedorskog vrtića i osnovnih škola.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će ovo ujedno biti prva u nizu manifestacija kojima se obilježava 16. maj - Dan grada.

- Renomirani međunarodni horski festival realizuje se u novom formatu koji podrazumijeva produženje trajanja, novi način takmičenja i nagrađivanja, kao i proširen obim pratećih programa - izjavio je Đaković.

On je dodao da se festival ove godine sastoji iz takmičarskog i revijalnog dijela i da su svi programi koncipirani tako da horovima omoguće što veći broj nastupa.

- Kao organizatori smo imali komentare da učesnici dolaze izdaleka, a da se pred publikom pojavljuju samo dvadestak minuta i teže je bilo dobiti horove za takmičenje, tako da će sada takmičenje trajati šest dana, a zvanični takmičarski tri dana i vjerujemo da će biti prilike da se horovi čuju u više navrata - rekao je Đaković.

Učesnici 18. međunarodnom festivalu horova Zlatna vila su Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti iz Mostara, Mješoviti hor KUD-a Stiv Naumov iz Bitolja, Akademski hor Obilić AKUD-a Branko Krsmanović Univerziteta u Beogradu, Omladinski i studentski hor ruskog Državnog univerziteta Irkutsk, Mješoviti hor Una iz Novog Grada, Mješoviti hor Partijum iz Segedina, Oratorijski zbor crkve Svetog Marka iz Zagreba, te Mješoviti hor Punkt Praškog konzervatorijuma.

Šef gradskog Odsjeka za kulturu i koordinator festivala Zoran Stanić je novinarima potvrdio da će takmičarski dio festivala trajati od 10 do 12. maja i da će se odvijati u tri dijela i to kao takmičenje za Nagradu publike, za festivalske medalje i takmičenje za Gran-pri festivala - Plaketa Zlatna vila.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.