NavMenu

Bonus od 1.000 USD za usvajanje divljih konja

Izvor: Radio 021 Nedjelja, 29.04.2018. 18:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Abramova Ksenya/shutterstock.com)Ilustracija
Američka uprava za zemljište priprema se da ponudi po 1.000 USD svakom ko usvoji nekog od divljih konja kako bi smanjila njihovu brojnost u skloništima.

Uprava za upravljanje zemljištem je predložila Kongresu SAD taj novi pristup radi rješavanja problema koje je procijenila na jednu milijardu dolara. Biro je podnio i zahtjeve za sterilizaciju, eutaniziju ili prodaju za klanje desetine hiljada divljih konja.

Koje god mjere bile uvedene, Uprava planira da uspostavi "kratkoročnu kontrolu plodnosti" konja čiji rast brojnosti očekuje na 100.000 do 2019. godine. Uprava, međutim, takođe preporučuje trajnu sterilizaciju, što većina aktivista smatra neprihvatljivim, kao i ukidanje sadašnje zabrane Kongresa da se divlji konji prodaju za klanje.

Bonus od 1.000 USD za prihvatanje konja je jedna od četiri moguće mjere koje Uprava razmatra, tražeći način da riješi skup i težak problem.

Lora Lej, predsjednica jedne grupe za zaštitu divljih konja (Wild Horse Education), rekla je da se u izvještaju zanemaruje uticaj paše stoke i ovaca na državnom zemljištu i da se najavljene mjere oslanjaju na preporuke stočara.

Uprava procjenjuje da je u deset država na zapadu SAD 83.000 divljih konja što je triput više nego što pašnjaci mogu da prehrane. Besplatno usvajanje divljih konja odavno postoji u SAD, ali je kvalifikovanih kandidata za to manje od 3.000 godišnje.

Novi stimulativni program koji nudi nagradu za usvajanje od 1.000 USD, "uštedjelo bi novac poreskih obveznika", saopštila je Uprava, jer 25 godina držanja jednog konja na državnom zemljištu košta 46.000 USD.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.