Izvor: Radiosarajevo.ba | Nedjelja, 29.04.2018.| 12:25

Dodatni porez na poklone i nasljeđe - Kanton Sarajevo usvojio Nacrt zakona o prometu nekretninama

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je na posljednjoj sjednici Nacrt zakona o prometu nekretninama kojim se predviđa povećanje poreza na poklone i nasljeđe.

Tačnije, ovim zakonom je predviđeno oporezivanje 8% na nasljeđe i 10% na poklone i to za sve pokretne stvari, novac i nekretnine u vrijednosti višoj od 2.000 KM, te porez do 10% nasljeđa nekretnine u slučajevima doživotnog izdržavanja.

Zastupnik Naše stranke u Skupštini KS-a Mario Vukasović smatra da je donošenje samog zakona opravdano, jer kanton ima dio nadležnosti nad ovom oblasti, no određena ponuđena rješenja u nacrtu su diskutabilna i trebaju biti predmet rasprave i izmjene.

- Prije svega tu mislim na predviđenih 8 i 10% poreza na nasljeđe, odnosno poklon, za sve iznose preko 2.000 KM, bilo da se radi o pokretnim ili nepokretnim vrijednostima. Iako je prvi nasljedni red oslobođen, smatram da apsolutno ne postoji niti jedan razlog da ovaj porez bude veći od 5% i to za one koji se nisu članovi porodice, a oporezivati uže članove porodice kao što su braća, sestre, tetke, unuke i slično - istaknuo je Vukasović za Radiosarajevo.ba.

Jedan pozitivan novitet u nacrtu jeste to što će bračni parovi do 38 godina starosti, koji prvi put kupuju nekretninu, biti oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretninom, ali samo do 20 m2 po članu domaćinstva, što s aspekta cjelovitosti mjere, ipak nije do kraja korektno planirano.

- Stan od 40m2 možete kupiti za 200.000 KM u centru, a stan od 60 m2 za 80.000 u Novom Gradu, i nije ravnopravno da osoba iz slučaja broj jedan bude oslobođena poreza, a osoba iz slučaja dva ne bude, tako da je potrebno ovaj prijedlog dodatno razraditi, što će Naša stranka i uraditi i uputiti u toku javne rasprave. Ovo je dio rješenja koja smo uočili kao sporna, no kompletan set amandmana koji spremamo će biti upućen do kraja javne rasprave do 3. maja - pojasnio je Mario Vukasović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.