NavMenu

Svega 19% građana BiH smatra rad vlada efikasnim - Gallup International predstavio rezultate istraživanja Voice of the People

Izvor: Tanjug Nedjelja, 29.04.2018. 20:55
Komentari
Podeli

(Foto: Arthimedes/shutterstock.com)
Građani Filipina, Vijetnama i Indije su najzadovoljniji radom svojih vlada, najnezadovoljniji su Letonci, Japanci i Hrvati, dok je u Bosni i Hercegovini radom izvršne vlasti zadovoljno svega 19% građana, pokazuju rezultati 41. studije Gallup International asocijacije, pod nazivom Glas naroda (Voice of the People).

Gallup je sproveo istraživanje o zadovoljstvu građana radom njihovih vlada u 60 zemalja. Indeks je izveden na osnovu tri indikatora: mišljenja da li je vlada efikasna, da li poštuje volju naroda i da li vodi državu u pravom smjeru.

Zapadni svijet je uglavnom nezadovoljan - tek svaki četvrti građanin Evropske unije i svaki peti građanin SAD je zadovoljan radom vlade, dok su ljudi u Indiji i Istočnoj Aziji najviše zadovoljni - najmanje svaki drugi.

Građani Filipina, Vijetnama i Indije su najzadovoljniji radom svojih vlada - više od 70% zadovoljnih u prosjeku.

Nasuprot tome, najmanje su zadovoljni građani Letonije, Japana i Hrvatske - u prosjeku manje od 10%.

Tako je samo 10% građana Hrvatske ocijenilo rad kabineta Andreja Plenkovića efikasnim, svega 7% smatra da ona poštuje volju naroda, a 11% da vodi državu u pravom smjeru.

Bosna i Hercegovina i Slovenija su, takođe, veoma negativno ocijenili rad svojih vlada.

Naime, radom slovenačke vlade zadovoljno je 15% građana, 13% ocjenjuje da poštuje volju naroda, a 17% da vodi državu u pravom smjeru. Zanimljivo je da se Slovenija sa ukupnim indeksom 15 našla u društvu s Brazilom, Italijom, BiH, Jermenijom, Ukrajinom...

Kad je riječ o BiH, rad vlade efikasnim smatra 19% građana, a isti postotak je mišljenja da ona sluša volju naroda, dok manji procenat (14%) misli da vodi državu u pravom smjeru.

Prema ovom istraživanju, od 1.100 anketiranih građana Srbije 47% smatra da je vlada efikasna, 36% je ocijenilo da poštuje volju naroda, dok 40% njih vjeruje da vlada vodi državu u pravom smjeru.

Građani Makedonije su svojoj vladi dali nešto više ocjene, budući da 47% njih smatra da je ona efikasna, 48% je reklo da ona poštuje volju naroda, a čak 50% misli da vodi zemlju u pravom smjeru.

Gallup International asocijacija svake godine, počev od 1977, u saradnji sa WIN institutom realizuje međunarodnu studiju Glas naroda.

Ovo je četrdeset prva studija, realizovana krajem 2017. godine, a u okviru koje je na globalnom nivou intervjuisano 54.569 ispitanika metodom "licem u lice".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.