NavMenu

SERDA: Mogućnost izrade idejnog projekta gasovoda Sarajevo-Goražde

Izvor: Fena Srijeda, 24.12.2008. 09:21
Komentari
Podeli

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) 23. decembra 2008. godine je održan sastanak na kojem je razgovarano o mogućnostima realizacije projekta "Izrada idejnog projekta gasovoda na relaciji Sarajevo - Goražde", saopćeno je iz SERDA-e.

Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, direktor BH Gasa Almir Bečarević, direktor Sarajevogasa Salih Selmanović, direktor SERDA-e Ševkija Okerić te predstavnici Vlade Bosansko–podrinjskog kantona, Opštine Istočni Stari Grad, Općine Pale – Prača, Opštine Pale, Grada Istočno Sarajevo i IGT d.o.o. Sarajevo.

SERDA je u 2007. godini na inicijativu 10 općina gornjeg Podrinja realizovala projekt "Izrada osnovne predinvesticione dokumentacije za gasifikaciju gornjeg Podrinja", koja je kroz stručne tehničke i ekonomske analize ukazala na mogućnosti izgradnje gasovoda visokog pritiska na području gornjeg Podrinja.

Također, u toku 2008. godine SERDA je na osnovu ove analize, realizovala i projekt izrade Idejnog projekta za gasifikaciju Pala i Jahorine.

Kao nastavak realizovanih projekata SERDA je, na inicijativu općina kroz čija područja bi prolazila trasa gasovoda, pokrenula aktivnosti za realizaciju projekta izrade idejnog projekta gasovoda za dionicu od Sarajeva do Goražda. Uspostavljanjem gasifikacije za ovo područje osiguralo bi se snabdijevanje ovim energentom za privredne kapacitete ali i lokalno stanovništvo, kao i stvaranje uslova za poboljšanje kvaliteta života za građane sarajevske makroregije, te zaštita okoline na širem području regije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.