Izvor: Capital | Petak, 27.04.2018.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusi ulažu 200 mil EUR u modernizaciju termoelektrana Gacko i Ugljevik - Potpisivanje ugovora krajem maja

Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da je Srpska uspostavila saradnju sa ruskom kompanijom ZiO, koja planira da modernizuje termoelektrane Gacko i Ugljevik, što je investicija vrijedna 200 mil EUR.

Perović ja naveo da bi sporazum o modernizaciji termoelektrana trebalo da bude potpisan krajem maja, te da je za svaku termoelektranu predviđeno po 100 mil EUR.

- Glavni zadatak biće podizanje instalisane snage termoelektrana i produžavanje njihovog radnog vijeka. Tako bismo dobili dodatnu količinu proizvedena struje i produženje vijeka elektrane za 15 do 20 godina - rekao je Perović za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska treba što prije da pripremi sve što je neophodno za taj posao, da bi se potpisali ugovori, jer je ruska strana spremna da sve finansira, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom.

- Zahvaljujući tom aranžmanu, Srpska neće dati svoj novac, a biznis plan će pokazati u kojem periodu će investicija biti otplaćivana isporukom struje. Modernizacija treba da bude završena u roku od pet godina, a planirano je da ugovor za taj posao bude potpisan na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu krajem maja i da potpisivanju prisustvuje predsjednik Rusije Vladimir Putin - istakao je Perović.

Perović je naglasio da za nekoliko mjeseci treba da počne gradnja postrojenja za gas u Zvorniku, te da su predstavnici Gazproma, projektanti, inženjeri i tehnolozi ove sedmice bili u Zvorniku i obišli lokaciju za gradnju postrojenja.

- Vrijednost te investicije je oko 72 mil USD i za oko godinu dana bi trebalo da imamo završeno postrojenje. To je postrojenje u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta i onda je njegov transport vrlo jeftin - objasnio je Perović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.