NavMenu

Za Mostar jug i Zenica sjever 150 mil EUR - Potpisan ugovor sa EIB-om o finansiranju dva projekta na Koridoru 5C

Izvor: Glas Srpske Petak, 27.04.2018. 10:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je juče, 26. aprila, u Sarajevu sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) ugovore o finansiranju projekata na Koridoru 5C - Mostar jug i Zenica sjever, ukupne vrijednosti 150 mil EUR.

Bevanda je ugovore potpisao sa šefom Odsjeka Evropske investicione banke za kreditiranje za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateom Rivelinijem i šefom Odjeljenja za pravne poslove Masimom Novom u prisustvu članova Predsjedništva BiH i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, koji je juče posjetio BiH.

Krediti će biti upotrijebljeni za izgradnju dvije nove dionice autoputa od vitalnog značaja i podržani su garancijom iz budžeta EU.

Projekti Mostar jug i Zenica sjever na Koridoru 5C nalaze se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Zeničko-dobojskom kantonu i dio su Panevropskog koridora koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa BiH i Jadranskim morem u području luke Ploče.


Projekat će skratiti vrijeme putovanja i gužve u saobraćaju, te povećati bezbjednost na putevima, ističu iz Evropske investicione banke.

Očekuje se da projekat olakša trgovinu, razvije turizam, promoviše regionalni i nacionalni ekonomski rast i na kraju, doprinese ekonomskom i društvenom povezivanju u regionu.

Evropska investiciona banka do sada je odobrila finansiranje projekata u vrijednosti od gotovo 2,5 milijarde evra u BiH, uključujući i jučerašnje kredite, i već je uložila gotovo 700 mil EUR na zapadnom Balkanu kao doprinos ekonomskoj otpornosti u regionu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.