NavMenu

Da li Sava Re ulazi na tržište osiguranja BiH - Društvo planira širenje u zemljama zapadnog Balkana

Izvor: Indikator Petak, 27.04.2018. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: Shutter_M/shutterstock.com)
Drugi najveći osiguravatelj u regiji Sava Re oživio je strategiju da pojača tržišno učešće u zemljama zapadnog Balkana sa neskrivanim ambicijama da uđe i na bosankohercegovačko tržište, piše Indikator.

Otkako je prije manje od godinu na čelo ovog osiguravatelja došao Marko Jazbec, Sava Re je ojačala pozicije u regiji kupnjom nekoliko manjih osiguravajućih društava.

Kupili su osiguravatelja Energoprojekt garant iz Beograda, specijaliziranog za osiguranja od odgovornosti i građenja, makedonsku tvrtku NLB Nov penziski fond iz Skoplja, koja je bila u vlasništvu NLB Ljubljana i NLB banke iz Skoplja, a potom i hrvatske osiguravatelje Ergo osiguranje i Ergo životno osiguranje koje su bile u vlasništvu Ergo Austria International i Ergo Versicherung Aktiengesellschaft.

Da se na ovome neće zaustaviti, Jazbec je nedavno poručio na jednoj konferenciji za novinare, kazavši da Sava Re mjerka tržište BiH i Albanije, a manjim preuzimanjima željeli bi ojačati prisutnost na tržištu Srbije i Hrvatske, gdje su trenutno mali igrač, ali im se ova tržišta čine vrlo značajnim.

Albanija i BiH nedostajuće su kockice u trišnoj slagalici Save Re, budući da ova osiguravateljska grupacija osim u Sloveniji, ima tvrtke u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu. I dok u Srbiji i Hrvatskoj ima prilično malo tržišno učešće, Sava Re izgradila je jake pozicije na tržištima Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Regionalno širenje očigledno je dio strategije slovenačke grupacije nakon što je u novembru 2016. godine zvanično okončano spajanje četiri osiguravajuće kompanije Zavarovalnica Maribor, Zavarovalnica Tilia, Velebit osiguranje i Velebit životno osiguranje, koje su sve članice Sava Re Group. Nova udružena osiguravajuća kompanija dobila je naziv Zavarovalnica Sava.


U maju 2017. godine je na čelo Save Re došao je Marko Jazbec na mandat od pet godina, a prepoznat je kao čovjek koji će sa "svojim znanjem, iskustvom i kompetencijama doprinijeti ostvarivanju strategije Grupe" kako je prilikom imenovanja ustvrdio Nadzorni odbor u medijskom saopćenju.

Upućeni u zbivanja u osiguravateljskom sektoru BiH tvrde da ima manjih društava u Republici Srpskoj koja su na prodaju, ali da ima i onih koja bi bila interesentna potencijalnim investitorima, ali ih njihovi vlasnici ne namjeravaju prodati.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.