Izvor: seebiz.eu | Petak, 27.04.2018.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska traži partnera za Croatia Airlines?

Vlada Hrvatske će u ovoj godini tražiti strateškog partnera za avioprevoznika Croatia Airlines, u okviru Nacionalnog programa reformi uz Program konvergencije koji vlada treba da usvoji.

- Poenta je da se osigura dugoročna budućnost kompanije Croatia Airlines. Oni su za vrijeme bivše vlade prošli program restrukturiranja, kompanija je malo stabilizovana, ali budući da više nema državnih subvencija, bez partnera je upitna budućnost – kažu nezvanično u vladi.

Ranije su se kao najozbiljniji kandidati za preuzimanje spominjali Qatar Airways i Lufthansa, dok su iz Turkish Airlinesa nedavno poručili da nisu zainteresovani.

Croatia Airlines je u prva tri mjeseca ove godine prevezala oko 330.000 putnika, što je oko 7% više nego u istom razdoblju 2017, a ove godine je i dodatno proširila mrežu evropskih odredišta.

Neto dobit Croatia Airlinesa za 2017. godinu iznosila je 27 miliona kuna (3,64 mil EUR), što je čak četiri puta više nego godinu ranije.

Ukupni prihodi iz poslovanja u 2017. godini, prema preliminarnim podacima, ostvareni su u visini od 1,76 milijardi kuna (237 mil EUR) što je za 13% više u odnosu na 2016. godinu. Ipak, na visinu ostvarenih prihoda uticala je prodaja dijela slotova na aerodromu London Heathrow.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.