NavMenu

Pomjerena starosna granica za korišćenje WhatsApp-a

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 26.04.2018. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Alejandro Ruhl/shutterstock.com)
Dosad WhatsApp nije kontrolisao starost korisnika, niti je (barem tako kažu) provjeravao njihovu starost na drugim korisnikovim profilima na društvenim mrežama s kojima je povezan – Facebooku i Instagramu.

Uvođenje strožih pravila za zaštitu ličnih podataka građana u Evropskoj uniji natjeralo je brojne internetske servise da prilagode svoja pravila GDPR-a.

Posljednji u nizu koji je morao promijeniti svoja pravila jest WhatsApp. Ova popularna aplikacija za dopisivanje uvela je najnižu dobnu granicu za korištenje njihovih usluga za korisnike u EU-u.

WhatsApp je i dosad branio korisnicima mlađima od 13 godina korištenje te aplikacije, iako su ju koristili i mlađi, a odsad će za korištenje biti potrebno barem 16 godina.

Naime, prema GDPR-u koji stupa na snagu 25. maja, uvode se posebna pravila koja bi trebala štititi privatnost podataka maloljetnika i djece u pružanju internetskih usluga. Ona se posebno odnose na korisnike mlađe od 16 godina, a u pojedinim zemljama dopušteno je i da se ta granica spusti na mlađe od 13 godina.

Tako si firme koje pružaju takve usluge obavezne uložiti dodatni trud kako bi provjerile da je roditelj odnosno skrbnik djeteta dao odobrenje za korištenje tog servisa.


No dosad WhatsApp nije kontrolisao starost korisnika, niti je (barem tako kažu) provjeravao njihovu starost na drugim korisnikovim profilima na društvenim mrežama s kojima je povezan – Facebooku i Instagramu.

Nije jasno ni kako će sad provjeravati njihovu starost, odnosno provjeriti da mlađa osoba ima dopuštenje roditelja ili skrbnika za korištenje te aplikacije.

Zanimljivo je i kako će se ova nova pravila odnositi samo na korisnike u Evropskoj uniji, dok će u ostatku svijeta i dalje ostati na snazi stara pravila s dobnom granicom od 13 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.