Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.04.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro početak gradnje VE Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR - Imres Smart Greenergy i Enprod potpisali ugovor o finansiranju projekta

Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Izgradnja vjetroelektrane Široka draga kod Livna vrijedne 75 mil EUR trebalo bi da počne u ovoj godini, rekao je za eKapiju predsjednik Uprave firme Imres Smart Greenergy iz Livna Pero Vrdoljak nakon potpisivanja ugovora o finansiranju izgradnje sa turskom kompanijom Enprode.

Ugovor o finansiranju izgradnje VE Široka draga potpisan je u srijedu (25. aprila 2018. godine) na devetom Sarajevo Business Forumu.

- Projektom je predviđenja izgradnja vjetroparka sa 16 turbina. Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Prva faza se odnosi na instalisanu snagu od 65 MW, dok će nakon završetka druge faze ukupna instalisana snaga vjetroelektrane biti oko 100 MW - objasnio nam je Vrdoljak.

Dodao je da je sada u fazi izbor proizvođača turbina i da je tender otvoren do sredine maja.

- Već smo izgradili glavne pristupne puteve, a trenutno se rade pristupni putevi ka mikro lokacijama. Izvođač ovih radova je firma Roko commerce iz Livna - rekao je Vrdoljak.

Podsjećamo, u blizini ovog vjetroparka planirana je i izgradnja hidroelektrane Široka draga vrijedne oko 1,6 mlrd EUR, što će biti najveća reverzibilna hidroelektrana (RHE) u jugoistočnoj Evropi.

- Trenutno smo u fazi projektovanja reverzibilne hidroelektrane Široka draga i to može da traje i do tri godine - istakao je Vrdoljak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.