Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 26.04.2018.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Islamska razvojna banka želi da finansira projekte u BiH - Izmjene zakonske regulative olakšale bi investiranje

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Predsjednik Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank) Bandar Hajjar na jučerašnjem susretu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na Sarajevo Bussines Forumu (SBF), izrazio je spremnost za finansiranje novih projekata u Bosni i Hercegovini u bankarskom, ali i drugim sektorima.

U tom smislu, istaknuo je da bi određene izmjene zakonske regulative u oblasti bankarstva olakšale investiranje u BiH.

Izetbegović je istaknuo da Bosna i Hercegovina nudi brojne mogućnosti poslovnim ljudima, te naglasio da ima sve uvjete da u sljedećih deset godina postane stabilna i prosperitetna evropska država.

Bandar M. H. Hajjar kazao je tokom prvog dana održavanja Sarajevo Business Foruma da se klima za poslovanje i investicije u Bosni i Hercegovini poboljšava, ali i da je SBF postao najznačajniji biznis događaj u regionu.

- Bosna i Hercegovine nije članica IDB-a, ali prisustvo ove banke u regionu jugoistočne Evrope nije nepoznanica. IDB grupacija je u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, uložila preko 650 mil USD. Islamska razvojna banka (IDB) je podržala zemlje članice sa približno 100 mlrd USD - kazao je Hajjar.

Podsjetio je kako u BiH podržavaju BBI linije finasiranja domaćih farmera.

Hajjar je dodao kako je uloga privatnog sektora ključna u postizanju održivog socio-ekonomskog razvoja zemalja u razvoju.

- Obećavajuća klima za ulaganje, razvijeno zakonodavstvo, povoljni poreski režimi u skladu s globalnim poslovnim praksama uslovi su napretka - rekao je Hajjar.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.