NavMenu

Trgovinski sporazum BiH i Irana šansa za bh. proizvođače auto-dijelova

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 22.12.2008. 09:30
Komentari
Podeli

Mogućnosti koje nudi sporazum o preferencijalnom režimu trgovine između BiH i Irana, potpisan sredinom protekle sedmice, najbolje bi mogli iskoristiti proizvođači iz automobilske industrije, smatraju stručnjaci.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i iranski ministar privrede Sejed Masud Mirkazemi potpisali su u Teheranu Sporazum o preferencijalnoj trgovini koji podrazumijeva niže uvozne dažbine od propisanih kod uvoza robe.

"Uslov za korištenje preferencijalnog tretmana je da robu prati propisani sertifikat o porijeklu", objašnjava Zirojević.

BiH i Iran su preferencijalni tretman dogovorili paritetno za po 170 proizvoda.

"Iranske carine su znatno više od naših, a za automobile iznose i do 100 odsto, a sada su ovim sporazumom smanjene. Mi smo, takođe, napravili ustupke, mada su Iranci tražili potpuno oslobađanje od carina", kaže Milan Lovrić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Ističe da mogućnosti za pospješivanje trgovinske razmjene s Iranom, koja je u prošloj godini imala simboličku vrijednost od šest miliona KM, postoje u auto-industriji, ali i drvnoj industriji i drugim oblastima. Kad je riječ o uvozu, naša zemlja je najviše zainteresovana za tekstil i orašaste proizvode, koji su do sada najčešće dolazili u BiH preko trećih zemalja.

Midhat Čehajić, sekretar Grupacije proizvođača auto-dijelova i komponenti za auto-industriju pri STK, smatra da se otvara mogućnost za saradnju s velikom kompanijom "Iran Khodro", koja proizvodi teretna i putnička vozila.

"Razgovorali smo o mogućnosti zajedničkog ulaganja u proizvodnju auto-dijelova, a za što je zainteresovano naših pet kompanija - `TMD Ai` Gradačac, `Famos` Istočno Sarajevo, `Hercegovina auto` Mostar, `Eurobus` Mostar i `Zrak AEO` iz Kiseljaka", navodi Čehajić napominjući da je Iran tržište od 70 miliona stanovnika.

Najavljuje da će iranski privrednici doći na proljeće u BiH kako bi konkretnije razgovarali o zajedničkim projektima.

"Imamo šta da ponudimo, ali moramo biti strpljivi i prihvatiti istočni mentalitet koji ne poznaje žurbu", dodaje Čehajić.

Ekonomski ekspert Igor Gavran kaže da je tržište Irana predaleko i da će se privredna saradnja moći ostvarivati samo u poslovima koji ne iziskuju visoke transportne troškove.

"Uz auto-industriju šanse se nude i u plasmanu sofisticiranijih vrsta proizvoda, ali je nerealno očekivati da će biti većeg izvoza prehrambenih proizvoda", kazao je Gavran.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.