Izvor: Novosti | Ponedjeljak, 23.04.2018.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi zakon o turizmu u Crnoj Gori - Tajni gost ocjenjuje hotel

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com )
Jedna od novina u novom zakonu o turizmu Crne Gore jeste i institucija tajnog gosta. Ipak, malo ko od vlasnika hotela rivijeri je čuo da im može doći tajni gost koga angažuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pišu Novosti.

- Tajni gost će pratiti primjenu uslova za dodijeljenu kategoriju četiri i više zvjezdica, primjenu standarda u smještajnim kapacitetima i davati ocjenu kvaliteta usluge boraveći inkognito u ugostiteljskom objektu, bez najave, najmanje 24 časa - objasnili su iz ministarstva.

Novim zakonom o turizmu, tajni gost prije, tokom i nakon boravka u ugostiteljskom objektu ne smije odati cilj svoje posjete. Takođe, on sačinjava zapisnik sa ocjenom i stručnim mišljenjem o ispunjavanju uslova koji dostavlja resornom ministarstvu.

Ukoliko se na osnovu zapisnika tajnog gosta utvrde odstupanja u pogledu nivoa dodijeljene kategorije i standarda kvaliteta, zapisnik se dostavlja nadležnoj inspekciji.

Većina vlasnika hotela visoke kategorije smatra da je dobro što se uvodi ova provjera. Vlasnik i direktor hotela Sea Fort u Sutomoru Goran Leković kaže da takvom vrstom kontrole hotelijer kroz održavanje kvaliteta unapređuje poslovanje.

- Takva kontrola bi trebalo da se uvede i kod vlasnika privatnog smještaja - jasan je Leković.

I vlasnik Kalamper hotel & spa u Dobroj Vodi Eki Kalamperović ističe potrebu takve kontrole, jer su standardi dosta oštriji na početku, pri kategorizaciji.

Provjera kategorizacije obavlja se na svakih pet godina.

Na pragu ljetnje turističke sezone, vlasnici hotela i manjih smještajnih kapaciteta očekuju da će ove godine ranije primiti prve goste.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.