Izvor: Radiosarajevo.ba | Nedjelja, 22.04.2018.| 13:40

Poskupljenje cigareta u BiH moglo bi se zaustaviti na nekoliko godina - Radna grupa završila analizu opravdanosti visokih akciza na duhan

(Foto: underworld/shutterstock.com)
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ovih akciza.

Prema informacijama koje Radiosarajevo.ba saznao iz izvora bliskih ovoj radnoj grupi, njihovi prijedlozi su završeni, te bi oni vrlo skoro trebali biti predstavljeni Upravnom odboru UIO BiH, koji će donijeti konačnu odluku.

- Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebali predati izvještaj Upravnom odboru. Pripremili su jedan opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duhana i duhanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će UO UIO BiH donijeti konačnu odluku da li će nastaviti s podizanjem akciza ili će to biti zaustavljeno. Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje akciza, da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duži vremenski period - istaknuo je ovaj izvor za Radiosarajevo.ba.

Ipak, iz Upravnog odbora UIO BiH potvrdili su za Radiosarajevo.ba kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. aprila, kada je zakazana nova sjednica UO UIO BiH.

- Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UIO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju - istaknula je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UIO BiH.

Inače, akcize na duhan i duhanske proizvode, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, naplaćuju od 1. jula 2009. Riječ je o posebnom porezu za duhan i duhanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UIO BiH.

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
- U toku 2009. plaćane su akcize koje su iznosile: proporcionalna akciza u visini 42% maloprodajne cijene i fiksna akciza u iznosu od 0,15 KM po paklici cigareta. Nakon toga, UO UIO BiH donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za svaku sljedeću godinu i to na način da je proporcionalna uvijek bila 42% maloprodajne cijene cigareta, dok se fiksna akciza svake godine povećavala za 0,15 KM po paklici - pojasnio je za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Prema njegovom pojašnjenju od 2009. do 2017. visina fiksne akcize se povećala za 1,2 KM po paklici cigareta. Prihodi od akciza prve godine naplate iznosili su 449,4 mil KM, a svake godine su se dodatno povećavali, da bi u prošloj godini iznosili gotovo duplo više, odnosno 807,7 mil KM.

Zbog ovakvog velikog povećanja akciza na duhan i duhanske prerađevine došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležni policijskih agencija i poreskih inspektora.

Veoma je zanimljivo i da još uvijek nije poznato koliko je duhana i duhanskih prerađevina tačno oduzeto tokom ranijih godina, a zanimljivi su podaci stručnjaka iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO, u kojima stoji da BiH zbog crnog tržišta godišnje gubi pola milijarde KM.

- Činjenica je da se na mnogim mjestima u BiH mogu kupiti cigarete koje nisu obilježene akciznim markicama ili su pak obilježene akciznim markicama drugih zemalja. Činjenica je da je došlo do značajnog pada broja izdanih akciznih markica za obilježavanje duvana i cigareta koje izdaje UIO. Sve to skupa navodi i na pomisao da bi negde na području BiH mogla da se nalazi i neka ilegalna fabrika za proizvodnju cigareta koje se plasiraju na crno tržište BiH - zaključio je Kovačević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.