Izvor: Glas Srpske | Petak, 20.04.2018.| 13:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS planira intezivnija ulaganja u rudnike - Ministarstvo industrije najavljuje novi zakon o rudarstvu

(Foto: wattana/shutterstock.com)
Republika Srpska ima 55 aktivnih rudnika koji značajno doprinose njenoj privredi, ali bi boljim iskorišćavanjem tih resursa, pokretanjem novih i posebno finalizacijom proizvodnje mogla biti ostvarena mnogo veća korist za RS i lokalne zajednice, što bi u krajnosti uticalo i na podizanje životnog standarda.

- Rudarstvo u posljednjih deset godina bilježi stalni rast, a za dva mjeseca ove godine on je iznosio 3,4%. U rudnicima radi oko 5.000 radnika, a plate su iznad republičkog prosjeka. Istraživanjima proširujemo mineralno-sirovinski kompleks i stvaramo bazu za otvaranje novih rudnika - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Naglasili su da Srpska raspolaže različitim mineralnim sirovinama, ali se izdvajaju prostori na kojima se eksploatišu metalične mineralne sirovine i ugalj.

- Najveći rudnici uglja su u Gacku, Ugljeviku, Stanarima i Miljevini kod Foče, a veliki kapaciteti su i Rudnik olova i cinka Srebrenica, Rudnik željezne rude Omarska i rudnici boksita u Milićima, Srebrenici i Mrkonjić Gradu - naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

U kompaniji Boksit ističu da je većina prirodnih resursa skoncentrisana u istočnom dijelu RS, koji je uprkos tome značajno nerazvijeniji u odnosu na zapadni. Predsjednik kompanije Boksit Rajko Dukić kaže da rudna bogatstva nisu dovoljno iskorišćena i posebno naglašava da je nizak stepen finalizacije s obzirom na to da je ugašena većina prerađivačkih kapaciteta, zbog čega RS prodaje sirovinu umjesto proizvoda veće vrijednosti.

- Na istoku Srpske značajna je eksploatacija i prerada ruda obojenih metala, odnosno valorizacija ruda kao što su boksit, olovo i cink. Proizvodnja u Rudniku olova i cinka u Srebrenici je uspješna, a koncentrat olova i cinka, a sa njim i plemeniti metali, izvozi se van granica bivše Jugoslavije. Koncesionara treba usloviti i pomoći mu da izgradi metalurško postrojenje jer bi dobit kroz zapošljavanje i plasman robe bili veći - kazao je Dukić.

Naveo je da je prije rata zahvaljujući Rudniku Sase u Srebrenici izgrađeno nekoliko fabrika, ali da danas radi samo jedna.

- Vlasnika treba podstaći da dio dobiti ulaže u Srebrenicu i da preuzmu našu praksu rada jer smo za 60 godina uložili više stotina miliona dolara u opštinu i regiju. Boksit oko 70% prihoda ostvaruje iz drugih djelatnosti, koje su se razvijale za potrebe rudarske proizvodnje i tržišta - rekao je Dukić.

(Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Naglasio je da je zvornička Alumina, koja je strateški partner Boksita, jedan od vodećih proizvođača iz oblasti metalurške glinice i alumosilikatne hemije i da izvozi proizvode u 40 zemalja svijeta.

- Proizvodnja ovog privrednog giganta veoma je značajna i po tome što je baza novim proizvodima u neograničenom broju, koje traži svjetsko tržište. To daje mogućnost da se grade novi proizvodni kapaciteti, a to bi značajno doprinijelo zapošljavanju i napretku - kazao je Dukić.

On smatra da bi za ispravljanje nepravde na istoku RS i racionalno korišćenje prirodnih resursa kojima raspolaže trebalo donijeti strategije, postojeće revidirati i izmijeniti zakone s ciljem profitabilnosti, eksploatacije i valorizacije resursa.

- Ulaganjem oko 150 mil EUR godišnje u kapitalne i infrastrukturne objekte u oblasti iskorišćavanja prirodnih bogatstava u idućih deset godina mogli bismo udvostručili broj radnika i bruto društveni proizvod. To bi doprinijelo boljem životu, strandardu, izvjesnijoj budućnosti, povećanju nataliteta i smanjenju iseljavanja koje je danas zabrinjavajuće - zaključio je Dukić, koji je ukazao na to da, osim rudarstva, potencijal leži i u iskorišćavanju hidroenergetskih, šumskih i drugih bogatstava.

Važna karika u iskorišćavanju prirodnih bogatstava je Komisija za koncesije RS. Njen predsjednik Radenko Đurica kaže da su postupak dodjele koncesije za iskorišćavanje prirodnih resursa u dijelu svoje nadležnosti sveli na vremenski okvir koji je i ispod zakonski definisanog.

- Neophodno je sagledati dužinu roka odlučivanja pri postupku dodjele koncesija u drugim institucijama koje učestvuju u tom procesu - rekao je Đurica.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS naveli su da je u planu izrada novog zakona o rudarstvu i donošenje strategije upravljanja mineralnim sirovinama.

- Cilj je da putem tih dokumenata oblast rudarstva bude uređena na još kvalitetniji način - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE