NavMenu

Potpisan ugovor između Hypo Alpe Adria Group u BiH i Evropske investicijske banke: 150 mil EUR za mala i srednja preduzeća u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.12.2008. 14:36
Komentari
Podeli

Predstavnici Hypo Alpe Adria Group u BiH i predstavnici Evropske investicijske banke (EIB) danas su, nastavljajuću uspješnu saradnju započetu 2007. godine, potpisali sporazum o kreditiranju projekata malih i srednjih preduzeća, te infrastrukturnih projekata po nivou općina u iznosu od 75 miliona eura. To će biti samo polovina od ukupno 150 miliona eura kreditinih sredstava namijenjenih za razvoj malih i srednjih poduzeća.

Slijedeći uspjeh koji je ova saradnja pokazala u realizaciji projekata tokom 2008. godine, predstavnici EIB objavili su da su za nastavak saradnje sa Hypo Group Alpe Adria u BiH sa novim kreditom u iznosu od 150 miliona eura u svrhu finansiranja malih i srednjih preduzeća (SME), te malih i srednjih infrastrukturalnih projekata u oblasti ekologije, uštede energije, infrastrukture, industrije, usluga i turizma u BiH.

Predstavnici Hypo Grupe u BiH: direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar, Petar Jurčić, član Uprave Tomas Karl Tomsich, direktor Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, Srećko Bogunović, Izvršni direktor Gerthard Lehner, te članovi Uprave Hypo Alpe-Adria-Leasing d.o.o. BiH Dragan Baškarad i Slaven Grizelj su potpisnici ugovora sa EIB-om, odnosno njenom predstavnicom Marion Hoenicke.

Govoreći na konferenciji za medije, predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar, izjavio je da u svjetlu globalne ekonomske krize, nastavak suradnje Hypo Alpe Adria Group i Evropske investicione banke daje novu dimenziju i osigurava dalji razvoj malih i srednjih poduzeća u BiH.

Izvršni direktor Hypo Alpe-Adira-Bank d.d. Mostar i nositelj projekta saradnje sa EIB-om Tomas Tomsich izrazio je zadovoljstvo činjenicom da mogućnost plasmana kreditnih linija ka malim i srednjim poduzećima pojačava značaj uloge koju Hypo Alpe Adria Group ima u razvoju bh. privrede.

„Siguran sam da će im ova kreditna podrška pomoći u razvoju i u daljem napredovanju. U narednom periodu Hypo Alpe-Adria-Bank će zajedno sa EIB-om dati dodatnih 600 miliona maraka, a s obzirom da smo već dali 300 miliona taj iznos će u konačnici dostići cifru od skoro milijardu KM kreditnih sredstava za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH“, istakao je Tomsich.

On je također naglasio da su mikro, mala i srednja preduzeća najzdraviji i najprogresivniji segment bh. ekonomije te da se nada da će ona imati pozitivan uticaj na razvoj naše zemlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.