NavMenu

Aluminij prošlu godinu završio sa gubitkom - Minus smanjen od 2012. godine

Izvor: biznis.ba Petak, 20.04.2018. 11:29
Komentari
Podeli
(Foto: Aluminij.ba)
Direktor Aluminija Mostar Mario Gadžić u intervjuu za Indikator.ba kazao je kako je globalna aluminijska industrija u najdubljoj krizi od njenog postanka, te da je u takvoj situaciji i mostarska kompanija završila 2017. godinu s gubitkom.

- U drugoj polovici 2017. bili smo primorani struju kupovati na burzi, po kratkoročnim ugovorima, bez instrumenata osiguranja, a nepovoljna kretanja burzovnih cijena dovela su do toga da je društvo poslovnu godinu zaključilo s gubitkom. Istina, najmanjim gubitkom od 2012. godine, i to zahvaljujući opsežnim procesima restrukturiranja ukupnoga poslovanja koje provodimo od početka mandata ove uprave - kazao je Gadžić.

Osim već dobro poznatih problema s nabavkom i cijenama električne energije, Gadžić je istakao kako je situacija na burzama iznimno nepovoljna za proizvođače aluminija.

- Aluminijska industrija je danas suočena s neviđenom krizom globalnih razmjera, jer je za manje od mjesec dana došlo do blokade oko 10% svjetske proizvodnje aluminija. Rast cijena oteo se kontroli i burzovna cijena glinice danas je najveća u povijesti - upozorio je Gadžić.

Po njegovim riječima, trenutačno nitko ne može predvidjeti do koje će mjere burza djelovati na kretanje cijena sirovina i cijena metala zbog čega se analitičari suzdržavaju od ozbiljnih prognoza.

Ocijenio je da je u situaciji nemoguće prognozirati rezultate poslovanja mostarskog Aluminija u 2018. godini.


- Dok je globalno stanje ovako nestabilno, dok Aluminij ne restrukturira naslijeđena dugovanja i time riješi pitanje svoje likvidnosti i boniteta, teško možemo očekivati uspješno privlačenje stranih investitora, premda imamo strategiju i vrhunske planove izgradnje i razvijanja metaloprerađivačke industrije u svojemu dvorištu. Tek bi stvaranje dodane vrijednosti, odnosno viši stupanj obradbe našega metala donio boljitak i stabilnost ovoj industriji i ovomu podneblju, otvorio nova radna mjesta, pa čak i vrata strateškim investicijama u udvostručenje naših proizvodnih kapaciteta. No, za to treba stvoriti preduvjete, u čemu ovisimo o zdravorazumskomu pristupu državnoj zaštiti domaće ekonomije i strateških gospodarskih subjekata - zaključio je Gadžić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.