Izvor: Nezavisne novine | Petak, 20.04.2018.| 11:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grupacija Hyundai-Kia ulaže 21,5 mlrd USD u narednih 5 godina

Ilustracija (Foto: Vasily Smirnov/shutterstock.com)
Hyundai Motor Group saopštila je da u narednih pet godina (2018-2022) namjerava da investira oko 21,5 mlrd USD.

Investicije će biti prvenstveno namijenjene novim poslovnim područjima kao što su robotika, vještačka inteligencija, elektrifikacija vozila, samovozni automobili, energije budućnosti (baterije, vodonik) i startap kompanije. Prema očekivanjima poslovna grupacija će u narednih pet godina da stvori oko 45.000 radnih mjesta.

HMG, gdje glavninu automobilskog posla čine kompanije sestre Hyundai Motor, Kia Motors i Mobis, želi da se u razvoju samovoznih vozila poveže s tehnološkim kompanijama. U januaru su tako najavili strateško partnerstvo s kompanijom Aurora iz Silikonske doline, koja ima dobro razvijenu tehnologiju, namijenjenu samovoznim (autonomnim) vozilima.

- Globalni trendovi se brzo mijenjaju. Aktivno investiramo u nove tehnologije i zapošljavamo sve više talentovanih ljudi - rekao je na sastanku s vladom potpredsjednik Hyundaija Eui-sun Čung.

U januaru je Čung posjetio sajam zabavne elektronike u Las Vegasu, gdje je Kia predstavila električnog krosovera Niro EV i nekoliko svojih tehnologija budućnosti.

Grupacija Hyundai-Kia je već ranije u razvoju povezivosti vozila udružila snage s američkim tehnološkim velikanom Cisco Systems i kineskim Baidu-om.

Od 2021. početak prodaje autonomnih vozila 4. stepena

Južnokorejski div namjerava od 2019. na ceste da pošalje veliku testnu flotu autonomnih vozila, koja će da utabaju put masovnoj proizvodnji.

Kia će s novim pilotskim projektom Smart City od 2021. na tržištu ponuditi autonomna vozila 4. stepena, koja će biti na raspolaganju u tzv. pametnim gradovima.

Potpuno novi električni model s gorivim ćelijama

Godine 2020. Kia će kupcima da ponudi vozilo, koje će pokretati električna energija i gorive ćelije (FCEV), a još prije – početkom 2019. godine, u Evropi očekujemo početak prodaje električnog krosovera Niro EV.

Kia će do 2025. ponuditi 16 električnih vozila

Kia će u narednim godinama i dalje širiti svoju ponudu ekološki prihvatljivijih vozila. Do 2025. tako namjerava ukupno da ponudi čak 16 električnih vozila – hibridna (HEV, PHEV), električna (EV) i vozila s tehnologijom gorivih ćelija (FCEV).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.