Izvor: eKapija | Petak, 20.04.2018.| 10:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počele obuke za provođenje zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u RS

U prostorijama Agencije za državnu upravu Republike Srpske, 17. aprila je održana obuka trenera za izvođenje programa obuke za provođenje Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj.

Na obuci je učestvovalo 16 potencijalnih trenera iz 9 različitih organizacija. Za obuku je korišten komplet materijala koji je pripremio tim predstavnika Ministarstva pravde, Agencije za državnu upravu i Privredne komore Republike Srpske, u okviru projekta "Podrška vladama RS i FBiH u borbi protiv korupcije" koji provodi konzorcijum na čelu sa organizacijom PriceWaterhouseCoopers uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva putem UK aid, saopšteno je iz banjalučke agencije Eda.

Treneri koji uspješno savladaju obuku će u narednom periodu držati obuke za republičke organe uprave, jedinice lokalne samouprave i privredna društva u privatnom i javnom vlasništvu, kao i za ustanove zdravstva i prosvete.

Obuka treba da pomogne odgovornim licima u organima, organizacijama i poslovnim subjektima sa 15 i više radno angažovanih lica da stvore uslove za bezbjedno prijavljivanje korupcije, efikasno postupe po prijavi korupcije i da obezbijede zaštitu lica koja prijavljuju korupciju. Uz to, očekuje se, da se nakon obuke, u sredinama iz kojih dolaze učesnici, poveća osjetljivost na korupciju i uspostavi ravnoteža između percepcije korupcije i prijavljivanja korupcije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.