Izvor: eKapija | Petak, 20.04.2018.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz puževa iz BiH za dvije gdine vrijedan više od 27 mil KM - Zahvaljujući SSP-u plasman prehrambenih proizvoda u EU porastao za oko 15%

(Foto: YouTube)
Iz BiH je u toku prošle godine na tržište EU izvezeno puževa u vrijednosti od 12,6 mil KM. Ako se ovaj rezultat posmatra u odnosu na 2016. godinu, zabilježen je pad vrijednosti, jer je prije dvije godine on iznosio 15 mil KM, rečeno je za Faktor iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO).

U posljednje dvije godine, zahvaljujući ravnopravnom položaju, kojeg u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), imaju proizvodi iz BiH na evropskom tržištu, kao i dozvolama o ispunjenosti evropskih standarda, izvoz prehrambenih proizvoda iz naše zemlje na tržište EU porastao je za oko 15%, prema podacima koje je Faktor dobio od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Tako je ukupna vrijednost prehrambenih proizvoda, koje smo 2016. izvezli na tržište EU bila blizu 257 mil KM, dok je prošle godine ona narasla na 295,5 mil KM. U EU izvozimo voće, povrće, žitarice, proizvode bazirane na žitaricama, ribu, mlijeko, kafu, čaj, začine i drugo. Također, ostvaren je i rast izvezenih količina u protekle dvije godine i to sa 180.000 tona, na više od 226.000 tona proizvoda.

Ako se posmatra prema vrstama proizvoda, najviše smo izvozili voće, a ukupna vrijednosti izvoza voća u prošloj godini iznosila je oko 59,5 mil KM. Vrijednost izvoza grupe proizvoda koju čine pića, alkohol i sirće na tržište EU je 48 mil KM, a za njima slijede proizvodi bazirani na žitaricama, sa blizu 35 mil KM ostvarenog izvoza.

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Poredeći sa vrijednostima iz 2016. godine, najveći porast izvoza zabilježen je upravo u prve dvije spomenute kategorije. Osim toga, zabilježen je značajan rast i u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na 2016. i to za više od 10 mil KM, odnosno sa blizu 6 mil KM, na oko 16,5 mil KM.

- Osim navedenih prehrambenih proizvoda, kao proizvod animalnog porijekla, BiH izvozi sirovu kožu i to u 2016. godini u vrijednosti od 93,8 mil KM za 19.905.774 kilograma kože, a u 2017. godini 99,9 mil KM za 19.822.183 kilograma kože – navedno je u informaciji koju je Faktor dobio od MVTEO BiH.

Ako se posmatraju pojedinačni proizvodi, u toku prošle godine smo najviše izvezli smrznute maline, u vrijednosti od 33,7 mil KM. Za ovim proizvodom slijedi voda, u iznosu od 25,8 mil KM, keks sa 21,2 mil KM, te izoglukoza sa 18,9 mil KM. Nakon ova četiri proizvoda slijedi spomenuti izvoz puževa.

Zanimljivo je da su, po vrijednosti izvoza, iza puževa ostali proizvodi koji se u našoj zemlji smatraju dijelom tradicije, kao što su šljive i mlijeko, prenio je Faktor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.