NavMenu

Mastercard podržava nove standarde onlajn plaćanja - Jednostavno i bezbjedno korišćenje kartica na internetu

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.04.2018. 15:05
Komentari
Podeli

Danas uzimamo zdravo za gotovo jednostavnost i praktičnost koju donosi plaćanje karticama na bilo kojoj od 50 miliona lokacija koje prihvataju Mastercard kartice širom svijeta. Međutim, kupovina danas se u mnogome razlikuje od situacije prije 10, a kamoli prije 50 godina, kada su platne kartice tek bile u povoju.

- Ukoliko ste kao ja, sve više se okrećete onlajn i mobilnim tehnologijama prilikom kupovine, a svoje podatke čuvate na različitim uređajima, kod trgovaca ili na drugim trgovačkim platformama - objašnjava Jorn Lambert, direktor sektora za digitalna plaćanja u kompaniji Mastercard.

On navodi da izvještaji zapravo pokazuju da je mobilna trgovina zabilježila rast od 20% prošle godine. Drugim riječima, dosta vremena je provedeno u korišćenju malih ekrana. Sama veličina ekrana donosi određene izazove u pogledu unosa podataka potrebnih za plaćanje ili ograničenih opcija za plaćanje koje trgovac može da prikaže.

- To su razlozi zašto je Mastercard najavio da podržava nove standarde EMVCo Standard Remote Commerce (SRC). Set standarda je po prvi put predstavljen prošle godine, a mi pozivamo svoje partnere u industriji: trgovce, banke prihvatioce i izdavaoce kartica i tehnološke kompanije da podrže primjenu ovih standarda na svojim digitalnim proizvodima i da zajedno potrošačima omogućimo jednostavno, sigurno i praktično iskustvo plaćanja na bilo kom pretraživaču i bilo kom uređaju - navodi Lambert.

Mastercard zasniva svoja digitalna rešenja na pružanju najboljeg iskustva time što potrošačima pruža mogućnost izbora, sigurnost, transparentnost i privatnost.

- Baš kao što je slučaj sa standardizovanim prihvatom kartica na POS terminalima kod trgovaca u fizičkom okruženju, verujemo da SRC treba primjeniti kao opšte prihvaćeno i prepoznatljivo dugme za plaćanje. Na taj način će SRC moći da potrošačima obezbijedi standardizovano iskustvo kupovine, smanjiće broj koraka koje kupci treba da obave na različitim sajtovima, a samim trgovcima omogućiće jednostavno i sigurno čuvanje tokena i poboljšaće storu odobravanja transakcija - ističe Jorn Lambert.

U Mastercardu takođe vjeruju da je ovo prilika da SRC plaćanja budu implementirana zajedno sa W3C standardima za onlajn kupovinu, a njih će koristiti kao osnovu za dalji razvoj dodatnih mogućnosti i pogodnosti koje mogu ponuditi klijentima.


- Čip tehnologija je donijela neuporediv stepen sigurnosti u fizičko okruženje za plaćanje, te je iz istog razloga potrebno raditi na primjeni standarda za tokenizaciju u digitalnom okruženju. Sada je skoro 75% svih kartica širom svijeta spremno da bude tokenizovano. Radi se na još naprednijim načinima zaštite u cilju uspostavljanja okruženja u kome se koriste isključivo tokeni, a upravo SRC standardi mogu tome da doprinesu. Zahvaljujući SRC standardima, podaci postaju potpuno neupotrebljivi u slučaju zloupotrebe i time se smanjuju rizici za trgovce i ono što je najvažnije, potrošači imaju uvid u to gdje se njihovi podaci čuvaju i kako se oni koriste.

Jorn Lambert smatra da potrošači moraju biti spokojni i uvjereni da su njihova plaćanja sigurna koju god platnu metodu da odaberu i tokeni i kriptogrami će im pružiti baš to. SRC standardi za trgovce, digitalne novčanike i onlajn platforme su komplementarni sa EMV 3DS autentifikacijom, biometrijom, detekcijom prevara zasnovanoj na vještačkoj inteligenciji i servisima za praćenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.