Izvor: Capital | Četvrtak, 19.04.2018.| 12:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS bira arbitre za mirno rješavanje radnih sporova - Raste broj predmeta i u javnom i u privatnom sektoru

(Foto: praszkiewicz/shutterstock.com)
Agencija za mirno rješavanje radnih sporova RS uskoro će dobiti 15 novih arbitara i 20 miritelja koji će nastojati da mimo suda riješe sporove između poslodavaca i zaposlenih na teritoriji cijele Srpske.

Ekonomsko socijalni savjet RS donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za izbor 15 arbitara i 20 miritelja. Kandidati koji se budu prijavljivali na javni poziv, osim opštih uslova, moraju da ispune i posebne, koji podrazumijevaju da imaju završen pravni fakultet i tri godine radnog iskustva iz oblasti rada i socijalnog dijaloga.

Arbitre i miritelje će imenovati Ekonomsko-socijalni savjet na osnovu liste koju će predložiti komisija za njihov izbor. Komisiju čine predstavnici Vlade, Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata RS.

– Arbitre i miritelje biramo svake četiri godine u Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova RS. Do sada je bio dovoljan broj kandidata za te poslove tako da očekujemo da će isti slučaj biti i sada – rekao je je član komisije u ime Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić.

Aćić, koji je direktor Unije udruženja poslodavaca, ističe da Agencija za mirno rješavanje radnih sporova treba što više da bude zastupljena u rješavanju radnih sporova.

– Time i radnici i poslodavci izbjegavaju troškove, dok zaposleni prije dolaze do svojih prava za koja smatraju da su ugrožena – kaže Aćić.

Broj potrebnih arbitara povećan je za četiri, a miritelja za tri u odnosu na one koji su u Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova imenovani 2014. godine.

– Konkurs za izbor arbitara i miritelja na osnovu odluka Ekonomsko-socijalnog savjeta biće raspisan u roku od sedam dana. Povećan je broj zbog sve većeg broja predmeta koje imamo. Samo prošle godine zaprimili smo više od 1.800 predmeta, a sporazumom je riješeno oko 75%. Nastavljena je tendencija rasta broja predmeta i u ovoj godini – kazao je direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Borislav Radić.

Prema podacima Agencije za mirno rješavanje radnih sporova poslodavci i radnici su najčešće u klinču zbog iznosa plate i naknada, otpuštanja, premještaja na drugo radno mjesto, isplate otpremnine i drugih prava za koja zaposleni smatraju da su im ugrožena.

Privatni sustigao javni sektor

Borislav Radić rekao je da je u 2017. godini zabilježen skoro identičan broj radnih sporova iz privatnog i javnog sektora.

– Takav je odnos i u prva tri mjeseca ove godine. Očekujemo da sporovi iz privatnog sektora, koji su ranije bili manje zastupljeni, preteknu javni sektor u ovoj godini – kaže Radić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.