NavMenu

Ukida se carina na nove automobile iz EU: Od Nove godine jeftiniji automobili

Izvor: Dnevni list Utorak, 16.12.2008. 15:26
Komentari
Podeli

Od Nove godine na nove automobile uvezene iz zemalja Europske unije neće se plaćati carina, tako da će oni biti jeftiniji za 15 posto u odnosu na početak godine.

Iz mnogih auto kuća kažu da su automobili iz njihove ponude već sad mnogo jeftiniji u odnosu na početak godine, zbog snižavanja carinske stope u julu na 7,5 posto, te da planiraju i dalje snižavati cijene, ali ne drastično. Glasnogovornik ASA grupacije Vedran Perišić kazao je da je veliki broj modela iz njihove ponude trenutno u raznim akcijama, te da su cjenovno povoljniji.

"Još ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati. Automobili će biti pristupačniji, ali upitno je hoće li biti novca. Sigurno je da ćemo ponuditi svojim krajnjim kupcima automobile po pristupačnim cijenama od Nove godine, ali se mora uzeti u obzir i ekonomska kriza i nedostatak novca", kaže Perišić.

Iz ASA grupacije kažu da su u posljednje vrijeme banke postale strožije po pitanju davanja kredita za kupnju automobila.

"Svakim danom se sve više počinje osjećati smanjenje kupaca koji kupuju na kredit. Banke se još nisu usmjerile, a jedan dio njih je obustavio odobravanje leasinga ili su drastično povećali kamate na 14 posto", kazao je direktor MT Auta Mahmut Ćimić. U ovoj mostarskoj auto kući kažu da imaju redovite akcije, ali da će također dodatno sniziti cijene.

"Sigurno ćemo u skladu s carinskim stopama smanjivati cijene vozila. Uvijek smo imali dobre cijene pa ćemo ih i dalje imati", kaže Ćimić, dodajući da kupaca, bez obzira na krizu, i dalje ima. Iz Auto kuće Lijanovići, koja je zastupnik velikog broja marki automobila, kažu da će cijene automobila u njihovim auto kućama biti snižene nakon Nove godine.

"Cijene će nakon ukidanja carine na automobile sigurno biti smanjene. Sve to će nam pomoći da osiguramo zacrtane planove i svojim kupcima po znatno povoljnijim cijenama osiguramo nova vozila", kazao nam je direktor Auto kuće Lijanovići Marko Ljubić.

Direktor Hercegovina auta Alija Kebo kaže da u ovoj auto kući još nisu uradili plan za iduću godinu i da još nije odlučeno s kojim cijenama se ide u 2009. godinu. No, Kebo smatra da će ukinutu carinu zamijeniti drugi porezi, koji će tek jednim dijelom smanjiti cijene uvezenih automobila.

"Ako se ukinu carine, doći će trošarine kao i u Hrvatskoj. Imat ćemo namete na zapreminu, snagu motora, ispušne plinove itd. Sve će to doći na isto", smatra Kebo. U Hercegovina autu će se tek za desetak dana znati kakve će biti nove cijene automobila, no kažu da prodaja i dalje ide dobro i da kupaca novih automobila ima, bez obzira na ekonomsku krizu.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže da su u skladu s tim carine na uvoz novih automobila s 15 posto od 1. jula snižene na 7,5 posto i da su ukinute na jedan posto carinske evidencije, a da se od 1. januara 2009. neće naplaćivati ni carina ni carinska evidencija.

"Carinske olakšice odnose se isključivo na automobile porijeklom iz zemalja EU-a, a ukoliko se radi o robi koja nema dokaz o porijeklu, odnosno obrazac EUR 1, na tu robu se i dalje naplaćuju carine kao i prije, odnosno 15 posto", pojašnjava Kovačević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.