NavMenu

Tesla solarni paneli za krovove uskoro na tržištu - Ekonomičniji i trajniji od crijepa, uz bolju izolaciju

Izvor: Novosti Srijeda, 18.04.2018. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: tesla.com)
Novi fotonaponski crijep, za kojeg se u SAD već prave porudžbine, biće jeftiniji od crijepa i zamijeniće ogromne tradicionalne solarne panele koji se montiraju na postojeće krovne konstrukcije.

Kompanija Tesla Ilona Maska je otvorila porudžbine za nove solarne pokrivače objekata, za koje dizajneri kažu da će biti ljepši od običnih, da će proizvoditi električnu energiju i trajati duže, te da će imati bolju izolaciju.

Tesla solarni krov imaće dvostruki zadatak - služiće kao zaštita, što je i primarna funkcija tradicionalnog krova, ali i kao uređaj za proizvodnju struje. Ovaj novitet čine fotonaponske ćelije ugrađene u crijepove koji izgledaju kao klasični i neprimjetno se uklapaju u arhitektonsko rješenje pokrivača objekta. I izuzetne su čvrstoće.

Američka kompanija nudi kalkulator koji u obzir uzima površinu krova, količinu sunca u određenom području i lokalne cijene goriva, tako da kupci mogu unaprijed da izračunaju hoće li im se i za koliko vremena isplatiti ova instalacija. Kada je riječ o cijeni, iz ove kompanije kažu da će solarni koštati manje u odnosu na klasičan krov, čak i bez računanja koliko je struje proizvedeno.


Solarni crijep biće 80% lakši u odnosu na keramički ili na betonske krovne materijale i gotovo je neuništiv. Ovim će se smanjiti troškovi transporta i eventualni lomovi će se svesti na minimum.

I ovaj faktor utiče na smanjenje cijene ovog proizvoda jer su solarne ploče napravljene od stakla, a staklo od pijeska koji je jeftin. Iako skuplji, krov s fotonaponskim ćelijama se vremenom isplati, a kompanija Tesla na svoj proizvod daje garanciju jednaku trajanju kuće.

Očekuje se da će prvi solarni krovovi pokriti evropske kuće već tokom ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.