Izvor: Nedeljnik | Srijeda, 18.04.2018.| 12:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vakcina protiv raka dostupna širom svijeta od 2019?

(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Vakcina protiv kancera do koje su došli istraživači sa Univerziteta Stenford u narednim mjesecima ispitivaće se na ljudima, a za godinu dana već bi mogla da se primjenjuje među onkološkim pacijentima širom svijeta.

Ovo bi mogla da bude dobra vijest za ljude oboljele od kancera, zato što bi u najboljem slučaju za godinu dana do dvije ovaj lijek protiv raka mogao da bude dostupan svim pacijentima, a liječenje bi teklo bez hemioterapije, prenio je Blic.

Naime, vakcina bi trebalo da isprovocira imuni sistem i nauči ćelije ubice da pronađu maligno tkivo i unište ga, što bi omogućilo izlječenje onkoloških pacijenata i u odmaklim stadijumima.

Kako piše sajt Unilad, vakcina se pokazala uspješnom u 97% slučajeva kod miševa, a do kraja godine biće ispitana i na 35 dobrovoljaca koji boluju od kancera.

Studija, koju je predvodio profesor onkologije Ronald Levi, pionir u oblasti imunoterapije raka, a čije labaratorija je razvila i uobičajenu hemioterapiju "rituximab", objavljena je u stručnom časopisu Science Translational Medicine.

Vakcina koju su ovi naučnici razvili kombinacija je dva postojeća lijeka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćeliije putem ubrizgavanja mikogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po cijelom tijelu. On ističe da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacije i da će biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana. Neželjenih dejstava kod miševa je bilo malo, uključujući groznicu, a njenom primjenom isključuje se primjena hemioterapije.

Ukoliko eksperiment bude bio uspješan, Levi tvrdi da će moći da se koristi kod više vrsta tumora i da će s vremenom onkolozi davati injekcije oboljelima prije operativnih zahvata kako bi spriječili ponovno pojavljivanje tumora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.