NavMenu

Moralić odustaje od ulaganja u BiH

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 16.12.2008. 13:17
Komentari
Podeli

Hrvatski poduzetnik bh. porijekla Enver Moralić najavio je kako odustaje od daljih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu objasnivši to brojnim birokratskim zaprekama na koje je nailazio tijekom dosadašnjih pregovora o mogućem investiranju u njoj.

"Gdje god se nešto započne dođe do problema koji nisu normalni", kazao je Moralić u intervjuu kojeg su u ponedjeljak objavile "Nezavisne novine". Podsjetio je na činjenicu kako je bezuspješno pregovarao o investiranju u čak tri tvrtke, uključujući mostarski "Hepok" od čije je kupnje odustao zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Zbog administrativnih problema praktično je blokirana i drvna industrija "Omar" iz Skender Vakufa, koju je Moralić kupio no do danas nije uspio pokrenuti proizvodnju.

"Ne možemo doći do dozvole kako bi počeli s radom", pojasnio je Moralić te dodao kako i u poslovanju tvrtke "Ferosil" iz Jajca ima poteškoća jer naprosto ne može dobaviti potrebne količine električne energije. "Mislim da će proći puno vremena dok se situacija ne poboljša... U BiH ima velikih mogućnosti ulaganja kada bi se neke stvari promijenile i kada bi ljudi shvatili rad kao prioritet", kazao je Moralić dodajući kako će toj zemlji vjerojatno trebati 10 do 20 godina da stabilizira svoje gospodarstvo. Procijenio je kako BiH najveće mogućnosti ulaganja nudi u području sirovinskih baza.

"Mislim da će proći mnogo vremena da se situacija poboljša. Dok je politička situacija u vašoj zemlji ovakva, predstavljaće veliku prepreku za razvoj i ulaganja", otvoreno kaže Moralić priznavši da zbog dosadašnjih iskustava nema planova za skorije investicije u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.