Izvor: eKapija | Utorak, 17.04.2018.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Opštine i gradovi u RS pozvani na prijavu dva objekta za energetsku obnovu - Apliciranje traje do 30. aprila

(Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru projekta "Podsticanje energetske efikasnosti u BiH", od 16. aprila do 30. aprila 2018. godine, prikupljaće prijave jedinica lokalne samouprave radi izbora dva objekta za implementaciju programa jačanja primjene mjera energetske efikasnosti u zgradarstvu, u okviru programa "NovEE zgrade RS – za uštede", koji će se realizovati u periodu 2018-2019. godine.

Ministar Srebrenka Golić ističe da je cilj programa "NovEE zgrade RS – za uštede", jačanje primjene mjera energetske efikasnosti u zgradarstvu, a koje su definisane važećim propisima koji uređuju oblast izdavanja građevinskih i upotrebnih dozvola.

- Ovaj program podrazumijeva sveobuhvatan pristup praćenju i analiziranju svih faza procesa pribavljanja građevinskih i upotrebnih dozvola, te pruža stručnu podršku i osiguranje kvaliteta kroz sve faze procesa pribavljanja dozvola u odabranim jedinicama lokalne samouprave i na odabranim objektima. To praktično znači da će biti obezbijeđena stručna podrška za investitore u svim fazama projektovanja, što podrazumijeva i izradu elaborata energetske efikasnosti, kao i stručnu podršku pri vršenju nadzora na objektu u dijelu koji ima uticaj na energetsku efikasnost objekta i pri vršenju energetskog pregleda objekta kao i prilikom izrade izvještaja o izvršenom energetskom pregledu objekta. Takođe, biće obezbijeđena i stručna podrška za jedinice lokalne samouprave kroz praćenje kretanja zahtjeva i provođenje procesa izdavanja građevinske dozvole, a nakon toga i upotrebne dozvole. Program podrazumijeva i obuku za sve učesnike u procesu gradnje.

Poziv i upitnici koje popunjavaju jedinice lokalne samouprave i zainteresovani investitori mogu se preuzeti na sajtu resornog ministarstva.

Krajnji rok za podnošenje prijave projekta je 30. april 2018. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.